Saturday, July 27, 2024
HomeРегионБлагоевградПрекратиха договора за наем на Македонския клуб в Благоевград

Прекратиха договора за наем на Македонския клуб в Благоевград

Македонски културен клуб “Никола Вапцаров” в Благоевград се изнася от помещението, където бе близо година. То е частно, на партер на жилищна кооперация, и собственичката е прекратила договора за наем. Сега македонистите си търсят ново помещение.

Спорният клуб бе открит на 30 октомври миналата година в присъствието на политици от Северна Македония – Миле Бошняковски – генерален секретар на кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и лидерът на “Левица” Димитър Апасиев от РСМ.

“Ние, македонците в Пиринска Македония имаме една единствена цел – етническото ни признаване”, се казва в съобщение от председателя на клуба Атанас Мазнев.
Зад него стоят няколко нерегистрирани от съда организации, които се борят за признаване на македонско малцинство, въпреки че Конституцията много ясно определя България като еднонационална държава.

Припомняме, че в началото на февруари по витрината на т.нар. македонския клуб бе хвърлен камък от общински служители от ОП „Озеленяване“ в Благоевград. Причината за бурната реакция бе свързана с недопускането на български граждани за честванията на 151 г. от рождението на Гоце Делчев в Северна Македония.
Полицията бе ангажирана с охрана на мястото с цел избягване на възможни бъдещи инциденти.

RELATED ARTICLES

Most Popular