Премиерът Борисов на официално посещение в САЩ

  • Тръмп ще говори с Борисов за корупцията в България

 

Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в САЩ и ще се срещне с президента Доналд Тръмп на 25 ноември в столицата Вашингтон, съобщи днес пресслужбата на МС.

В рамките на разговора им в Белия дом Борисов и Тръмп ще обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ. Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация, както и върху други актуални теми.

По време на визитата си премиерът ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“. Във Вашингтон той ще се срещне и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг, и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът Борисов ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

В ръководената от министър-председателя Бойко Борисов официална делегация във Вашингтон ще участват вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.

За Белия дом от изключително значение за българо-американските отношения е ангажиментът на София за увеличаване приноса към бюджета за отбрана. Това заяви официално високопоставено лице по повод визитата на премиера Бойко Борисов във Вашингтон. Борисов ще гостува на президента Доналд Тръмп в понеделник.

По време на телеконференция официалното лице подчерта, че България е  член на НАТО вече 15-а година и е време “да покаже по-голяма степен на лидерство, като увеличи средствата за отбрана и като участва в различни мисии.”

За САЩ важен знак за това, че България взема насериозно ангажимента си за 2 процента разходи за отбрана, е покупката на изтребителите Ф-16. Официалното лице посочи, че Вашингтон вижда позитивни индикатори и от други страни в Алианса.

В понеделник американският президент се очаква да дискутира и руското влияние в България. Бе изразена изключителна загриженост за “многото доказателства за руски дейности в Европа, в това число опити за повлияване на изхода от избори и такива, които застрашават основите на демокрацията.”

Акцент в разговорите между Тръмп и Борисов ще бъдат и възможностите за участие на американски компании в енергийния сектор. По време на брифинга бе коментирана и широкоразпространената корупция в България. Именно корупцията бе посочена като пречка за икономическия и демократическия растеж. Стана ясно, че Тръмп ще наблегне и на тази тема.

„Търсим допълнителни начини за работа с Българя, особено с българските пазители на реда, за да можем да предоставим методи за борба с корупцията и да укрепим господството на закона”, заяви официалното лице.

Към момента не се знае дали Тръмп и Борисов ще дадат съвместна пресконференция.

Срещата на американския президент с българския министър-председател е част от серията разговори с лидерите от Централна Европа. До момента Тръмп е имал срещи с колегите си от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Австрия и Румъния. /БНР