Saturday, May 25, 2024
HomeАктуално от днесПремиерът Кирил Петков ще проведе срещи с превозвачи и работодатели

Премиерът Кирил Петков ще проведе срещи с превозвачи и работодатели

Премиерът Кирил Петков ще проведе днес срещи с представители на транспортния бранш, които са обявили, че подготвят национална стачка на 10 май, а след това и с работодателските организации.

С превозвачите, Петков, заедно с вицепремиера Гроздан Караджов и транспортния министър Николай Събев, ще обсъжда цените на горивата и антикризисните мерки на правителството. Разширяването на обхвата на тол системата също е в дневния ред на срещата, след като през миналата седмица браншовите организации протестираха и се обявиха против намерението за заплащат тол такси и за второстепенните пътища, каквото намерение бе обявено.

Следващите действия ще зависят от реакцията на държавата, каза за БНР Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи:

“Продължаваме да поддържаме исканията, които са свързани с намаляване на акциза, съответно премахване на био добавката за горивата, осигуряване на средства за субсидиране на автобусните линии, съответно проблемите, които са свързани с тол системата. Оставаме в стачна готовност.

При разговора с работодателите премиерът ще обсъжда цените на природния газ и тока, както и налагащите се в отговор мерки. В срещата ще се включат вицепремиерите Асен Василев и Корнелия Нинова.

След спирането на руския газ за България, лидерите на бизнес организациите поискаха възобновяване на преговорите с “Газпром”, замразяване цените на газа и схема за компенсация заради тока.

Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев каза преди седмица:

“Няма как при растящи цени на ел. енергията, при растящи цени на газта и помпайки такива свръхпечалби в няколко дружества в страната, ние да очакваме, че ще има запазване на работни места, че няма да има двуцифрена инфлация. Протестите са крайна мярка, надявам се, че няма да стигнем до тях”.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори предупредиха премиера за протести срещу очакваното ново поскъпване на природния газ.

“Българската индустрия не може да понесе цени по-високи от априлските”, заяви тази седмица изпълнителният директор Ивайло Найденов:

“Предприятията са вече декапитализирани от ситуацията с цените на електроенергията въпреки компенсациите и настояваме правителството да предприеме мерки или за запазване, още по-добре за намаляване на цената, иначе нямаме голям избор освен да преминем към протестни действия така, както бяха заявили работодателските организации”, каза Ивайло Найденов./Източник:БНР

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular