Преследваният от зли духове Атанас Алексиев от Делян се върна в дома си, местните: Профука куфари с пари, стана религиозен

Кметът на дупнишкото село Валентина Зашева: Човекът няма доходи, но не иска да работи, пали печка на двора, покривът му се руши

01-01-03-%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%b7%d0%b0%d1%88%d0%b5%d0%b2%d0%b0
Валентина Зашева

Атанас Алексиев от Делян, който преди дни прекара част от нощта в Спешния център в Дупница, тъй като се страхувал да нощува в дома си заради зли духове, във вторник се е прибрал в селото. Атанас има къде да се настани, но е избрал странен начин на живот, коментират в селото.

Делянци разказват, че преди години съселянинът им живеел в София, където имал жилище и дори развивал бизнес. В селото казват, че докато бил бизнесмен, разполагал с куфари с пари, но се пропил и ги похарчил. В Делян говорят още, че сега живеел в джиповете си пред къщата си в селото, след като апартаментът му в столицата бил продаден с изпълнителен лист от съдия-изпълнител след заведено от „Топлофикация” дело за неплатени сметки. 60-годишният мъж не искал да работи. Преди няколко години той търси съдействие от в. „Вяра”, като искаше от община Дупница да му осигурят помещение, за да създаде дружество на анонимните алкохолици в града. Стана ясно още, че бившият столичанин напоследък бил много религиозен.

„Атанас няма никакви доходи, но не иска да работи. Въпреки това има къде да живее. Къщата му е масивна, с плоча, но той не я поддържа, заради което покривът й се руши. Независимо от това може да ползва някоя от стаите, да си запали печката и да не мръзне. Има дърва и може да се отоплява. Той обаче пали една печка от типа „циганско чудо” в двора, топли полето. Човекът си е избрал да живее така. Думите му, че в къщата има зли духове или демони, не бива да се приемат за чиста монета. В последните години наистина е станал много религиозен, всеки ден ходи пред един от параклисите в селото”, разказа кметицата на Делян Валентина Зашева.

В Делян разказват още, че техният съселянин купил двата си джипа с остатъка от парите от апартамента, след като били погасени сметките към „Топлофикация”. Имало обаче моменти, в които нямал пари за гориво и вместо такова използвал олио. Преди време искал да продаде къщата в Делян, но сестра му, с която били съсобственици на имота в края на селото и живеела в София, не се съгласила. Така се стигнало до постепенното саморазрушаване на къщата, построена от родителите на Атанас.

Както писахме, преди няколко дни Атанас се бе обадил на тел. 112 и съобщил, че умира от студ на улицата пред дома си. Причината била, че къщата била обитавана от зли духове. Трезво мислещите хора в селото са категорични, че това е плод на фантазията, а къщата се руши заради това, че няма кой да се грижи за нея.