Призив за ваксинация срещу морбили и менингит в Гърция

За незабавна ваксинация срещу морбили и менингит призова Националния съвет за обществено здраве в Гърция. Активните огнища не са само в определени квартали и бързо се разпространяват, заявиха от здравното министерство.

Медицински екипи, посредници и представители на местната власт са в ромските райони, за да убедят родителите от спешна необходимост за ваксинация на децата. В различни части на Гърция има установени огнища на разпространение на морбили и менингит с тежки последствия, съобщават лекарите. Силно засегнати са областите – Македония, Тракия и Западна Гърция. Единични случаи има и в други области.

В официално изявление на лекарския съюз се подчертава, че “децата и тийнейджърите, които не са получили втората си доза, трябва да се ваксинират възможно най-скоро. Ваксината е безопасна и всички странични ефекти, които могат да възникнат, са леки и редки”.

Лекарите в Гърция апелират да се ваксинират не само децата, но и възрастните над 65 години, които не са били ваксинирани.

Педиатрите се включиха в кампания за среща с родители на децата, които наблюдават, като ги убеждават да ваксинират децата си срещу менингит, защото вече има хоспитализирани деца в тежко състояние.

Правителството създаде работна група от специалисти, която следи ежедневно разпространението на морбили и менингит и чрез медиите информира за разпространението на заболяванията. /БНР