Провеждането на приятелски мач  между  футболните отбори на Миньор-Перник и Миньор-Чикаго обсъдиха кметът на Перник  д-р  Вяра Церовска и треньорът на американския отбор Емил Миланов

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Идеята е през пролетта на 2019 година, когато се навършват 100 години от създаването на футболния Миньор-Перник, двата отбора да изиграят благотворителен мач на роден и за футболистите от Америка терен. На срещата в кабинета на кмета присъстваха и зам.кметовете Денислав Захариев и Йордан Павлов, секретарят Радослава Манова, съпругата на Миланов – Диана.

 


Тимът в Чикаго е създаден преди 10 години и по регистрация повтаря името на пернишкия отбор. Към момента е най-силният отбор на българи извън страната и играе в третата полу-професионална лига в Щатите, сподеили Миланов. Той и Церовска обсъдиха идеята за приятелския мач и очертаха и други перспективи за сътрудничество. Пернишката градоналничка поддържа и лични контакти със създателя на отбора в Чикаго Николай Василев, бивш борец от Перник. Още преди година са започнати постъпки за побратимяване на Перник с район на Чикаго,
където живеят най- много българи и се очаква това да се осъществи скоро със съдействието на новия български консул в Чикаго. Не е изключено и  пернишкият Миньор да посети Чикаго за приятелски мач и там.


Гостите разказаха, че ежегодно в Чикаго се провежда “Пернишка среща”. Те споделиха, че в мегаполиса за българите има добри възможности за интеграция. Българските  футболни отбори са 7, но “Миньор” е най-добрият, каза Миланов. В Чикаго има и две български църкви.
Свещеникът в едната е перничанин. Има няколко български училищаи много
български магазини и ресторанти.
Диана, която е от Мошино, сподели на срещата, че на номера на джипа, който тя кара в Чикаго, пише “Мошино” и помоли градоначалника да се поставят указателни табели за пернишкия квартал, който административно е в състава на кметство “Изток”. обсъдена  беше и идея в Перник да се прави “Американска среща” за перничаните, които живеят в Америка. Миланови споделиха, че техният син, който се дипломира в Щатите като машинен инженер и миналата година спечели престижна награда за своя разработка за велосипед без верига има желание да потърси реализация в България. По време на срещата се породиха и  сантиментални спомени, защото се оказа, че Емил Миланов и зам. кметът Йордан Павлов са били футболисти на “Металург” – Перник по едно и също време.