Производители от Югозапада: Нулевата ставка на ДДС няма да свали цената на хляба

  • Всичко което се говори е само политика и замазване очите на хората, твърдят от бранша

  • Прогнозират, че цената на пшеницата от новата реколта ще стигне 1 000 лв./тон

Нулевата ставка на ДДС най-вероятно няма да понижи цената на хляба, прогнозират хлебопроизводители от Югозапада. „При 0% ДДС цената на хляба няма да се намали и крайният потребител няма да усети тази мярка. Всичко, което се говори в момента във връзка с нулевата ставка на ДДС, е само политика, замазване очите на населението. Ние сме започнали и продължаваме да увеличаваме цената на хляба. Очаква се той да поскъпне с 60-80 %, защото производствените разходи растат. Себестойността на хляба скача главоломно – един самун сега е 2, 50 лв.”, каза за „Вяра” един от най-големите хлебопроизводители в региона, който не пожела името на фирмата му да бъде цитирано, тъй като се притеснява, че след публично изказване на подобно мнение срещу дружеството могат да бъдат изпратени проверки от различни контролни органи.
Други производители на хляб коментират, че ако брашната и всички консумативи идват с данъка, а те не го начисляват, това ще оскъпи продукцията им с 20%. За да падне цената на хляба, трябва да се намалят всички цени по веригата на производството. Хлебопроизводителите подчертаха, че се очаква ново увеличение на цената на хлебната пшеница. Прогнозата е, че ще стигне 1000 лв./тон.
„Увеличението на цената на брашното е много по-голямо от ДДС. Пшеницата поскъпна двойно. Миналата година беше 400 лв./тон, сега е около 800 лв. Имайки предвид поскъпването на торовете, горивата и другите разходи на земеделските производители, се очаква новата реколта да стигне 1 000 лв./тон без ДДС. И това ще бъде само след месец. Цената на газа преди 1 година беше около 60 лв. на мегаватчас, сега е 160, а се очаква да се увеличи на 180 лв. А да не говорим за цената на тока, за увеличението на работната заплата и галопиращата инфлация, при която заплатите ще се вдигат още. Нас не ни грее нулевата ставка на ДДС, грее търговците. А нали знаете, че ДДС-то винаги се плаща от крайния потребител. В момента при нас става много по-лошо, отколкото след като намалиха ДДС-то на туризма и бирата”, коментира представител на бранша.
Хлебопроизводители посочиха още, че няма яснота какви фактури трябва да издават на търговците – с или без ДДС. „Никой не знае дали фактурите, които ще издаваме на търговците, ще са без или с ДДС. Няма механизъм, няма информация от НАП как ще се случват нещата. Никой не знае как всичко това ще се отрази на пазара”, отбелязаха още работещи в сектора.
Относно прилагането на обявената мярка хлебопроизводители питат още: „С нулева ставка ли ще е или като свободна сделка; как ще се изчислява; как ще се възстановява по цялата верига; до крайния клиент ли ще се прилага?”
„Към момента, покупката на пшеница е с нулева ставка. За нас, производителите, е важно и покупката на брашното да е с такава ставка. Важно е да се промени данъчното законодателство във връзка с бързи и оперативни срокове за възстановяването на ДДС, в случай, че облагането на брашното остане“, посочват от бранша.
“Всеки ден растат разходите ни за електроенергия, за брашното, което от септември досега е поскъпнало 100%, растат цените и на природния газ, горивата и всички останали консумативи, обясни пред бТВ хлебопроизводителят Тошко Няголов. Той подчерта, че освен това изобщо не е ясно за кои видове хляб ще важи нулевият данък.
“От понеделник цената на брашното се вдига с 50 лв. на тон. Това ще оскъпи хляба с 5-10 стотинки. Едва ли 0% ДДС ще свали цената от 1 юли, по-скоро може да я задържи”, смята Няголов.
Много анализатори отбелязват, че до влизането в сила на новата ставка на ДДС хлябът масово ще поскъпва.
“Категорично няма да се случи намаление на крайната цена. Ефектът от 0% ДДС ще остане при производителя, той няма да начислява и внася ДДС, но и няма да свали цената за крайния потребител, коментира и доц. Виктор Йоцов от Икономическия институт на БАН, преподавател в УНСС.
Той посочва и друг проблем – измамите, които ще насърчи нулевата ставка. “Изведнъж всички пицарии ще започнат да продават хляб – заради нулевия данък. Тази мярка крие огромни опасности, без да има ефект срещу инфлацията”, смята още доц. Йоцов.