Проклятието на банкнотата от 2 долара

Много обикновени предмети по своята същност са пропити с късмет, добър или лош, така че не трябва да се учудвате, че една конкретна деноминация на валутата, банкнотата от 2 долара, е привлякла свои собствени суеверия и е създала цяла митология около себе си.

Американските банкноти от 2 долара за първи път са издадени като законно платежно средство през 1862 г. Противно на общоприетото схващане, банкнотата от 2 долара не е извадена от обращение в САЩ, въпреки че днес почти не се открива.

Според Министерството на финансите на САЩ към 28 февруари 1999 г. банкноти от 2 долара на обща стойност 1 166 091 458 долара са били в обращение по целия свят. В Канада банкнотата от 2 долара беше заменена с канадска монета от два долара (известна също като „Кралицата с мечката отзад“, защото е гравирана с кралица Елизабет II от едната страна и мечка от другата) през 1996г.

Двудоларовите банкноти никога не са били популярни. През 1925 г. правителството на САЩ прави неуспешен опит да ги популяризира, като вмъква по една банкнота във всеки плик със заплати, даден на федералните служители. Няколко вестника предлагат да помогнат в кампанията, като дават награди, ако някой открие банкноти от два долара, съдържащи определени серийни номера. Пощенският отдел обаче обявява тази практика за лотария и следователно за нарушение на пощенските закони.

Тези, които се страхуват от банкнотата от 2 долара, дават различни причини за своята антипатия:

Платена любов

Някога платената любов в САЩ е струвала 2 долара, така че притежаването на една от тези банкноти доказва, че носителят ѝ е общувал с дами за вечерта. Но все пак само защото едно нещо струва два долара, не означава, че точното ресто трябва да се използва за плащането му. Освен това мъж, който току-що се е ангажирал с услугите на проститутка, няма да се върне у дома с издайническата банкнота от 2 долара в портфейла си. (И да, през 30-те години на миналия век два долара са купували петминутна сесия с момичетата в евтин публичен дом.)

Изборни манипулации

В дните, когато изборните манипулации са норма, шефовете на кампаниите наемат хора, които да гласуват за техния кандидат. Уговорените купени гласове се докарват в избирателната секция, а след като всеки гласува по списък в САЩ са се раздавали по 2 долара. Едни и същи момчета са местени от избирателно място на избирателно място, всеки път приемат нови имена, и гласуват за един и същи човек, за да им се плаща отново. Следователно наличието на банкноти от 2 долара в портфейла ви е доказателство, че сте продали гласа си.

Залози в конни надбягвания

Стандартният залог в американските конни надбягвания в миналото обикновено е бил два долара, и съвсем логично и плащанията на печалбите се случва в банкноти от два долара. Следователно притежанието на пачка от такива банкноти са основателно доказателство да се вярва, че си спечелил от конни надбягвания. Предвид забраните срещу хазарта (в не толкова далечното минало той се е смятал за дейност, изцяло потопена в грях), никой уважаван човек не е искал такива слухове да се свързват с него дори и случайно.

За да избегнат проклятието на двудоларовата банкнота, създадено заради всичкия срам, който тя натрупва през годините, много суеверни хора започват да откъсват ъгълче от банкнотата, за да „счупят“ лошият късмет.

В един момент в обръщение се оказват хиляди банкноти с откъснати дори 4 ъгълчета, което трайно поврежда парите и ги изважда от пазарите./bTV