Прокуратурата в Самоков разследва незаконно отклоняване на вода от Палакарийския канал

Районната прокуратура в Самоков разследва незаконно отклоняване на вода от Палакарийския канал, съобщиха от държавното обвинение. Палакарийският канал е построен заедно с язовир „Студена” за довеждане на допълнителни количества вода в случай на нужда. Понастоящем притокът в него е около 100 л/с.

При извършената проверка е констатирано, че от 2008 г. до 14 януари 2020 г. в местността Кокалов егрек над самоковското село Ярлово чрез повреждане на бетонна тръба с диаметър 800 мм били създадени условия за незаконно отклоняване на вода.

Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 216 от Наказателния кодекс. Наказанието, което предвижда законът, е „лишаване от свобода“ до пет години и глоба до двадесет хиляди лева. Разследването по случая продължава.

Припомняме, че за незаконното отклонение алармира пещернякът Атанас Русков, който с екип проучва карстовите пещери в района за набавяне на водни резерви за Перник. Във „Вода за Перник” във фейсбук Русков съобщи, че при оглед преди няколко дни са установили, че на изхода на Палакарийския воден канал водата е с много малък дебит въпреки затоплянето на времето и очакваните по-големи количества вода. Незабавно била извършена проверка на мястото, където полицията и прокуратурата преди две седмици бяха затворили и запечатали нерегламентираното съоръжение, отклоняващо Палакарийския воден канал (част от съоръжението яз. „Студена”) към с. Ярлово. В групата били изумени, че каналът отново е отклонен,  полицейските лепенки липсвали, а затвореният канал бил отворен.