Friday, June 21, 2024
HomeНовиниБългарияПрокуратурата и МВР се похвалиха с разбита банда, планирала убийства на разследващи

Прокуратурата и МВР се похвалиха с разбита банда, планирала убийства на разследващи

Разбита е наркобанда, планирала побои и дори убийства на прокурори и полицаи, които не били склонни да влизат в корупционни схеми и да прикриват дейността на престъпниците.

Това обявиха в понеделник шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев, главният секретар на МВР Младен Маринов и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Според събраните до момента доказателства бандата най-вероятно е била ръководена от Иван Йосифов, син на криминалния авторитет Йосиф Йосифов-Костинбродския.

Сред “мишените” били двама спецпрокурори, както и служители на ГДБОП, СДВР и ГД “Национална полиция”. Полицай от СДВР дори забелязал, че е следен и е познал едно от лицата, което било криминално проявено. Имена обаче не бяха назовани.

Гешев уточни единствено, че общото между тях е, че са работили по дела срещу членове на наркобандата, която била в полезрението на антимафиотите от средата на м.г. Тя се състои от общо 17 души, като общо десетима заподозрени са в следствения арест от събота. Четирима са обявени за национално издирване.

За набелязаните магистрати е осигурена специална защита, като Иван Гешев и Младен Маринов увериха, че това ще бъде гарантирано на всички останали техни колеги, които попаднат в подобни списъци на хора от криминалния контингент.

В хода на разследването са претърсени над 100 адреса. Задържането на основното ядро на групата е станало в средата на миналата седмица на връх Шипка. По думите на Ивайло Спиридонов групата била изключително мобилна и конспиративна.

“Специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ще продължим да работим активно в тази посока и няма да позволим абсолютно никаква форма на натиск, какъвто и да е той, каквато и форма да има, върху служители на МВР и магистрати, които изпълняват качествено задълженията си”, закани се Гешев, който предстои във вторник да бъде утвърден от ВСС за заместник на главния прокурор Сотир Цацаров.

По думите на главния секретар на МВР Младен Маринов пък ще бъдат взети “абсолютно всички мерки”, за да бъдат защитени “всеки един служител, всеки един магистрат, който вършейки си съвестно и по закон работата, попада в такива списъци и срещу него се планират насилствени действия”.

RELATED ARTICLES

Most Popular