Прокуратурата: На сайта на 51-о училище не са публикувани голи снимки на директора

От медията, публикувала снимката казали, че непознат я донесъл на хартиен носител

direktor

На интернет страницата на столичното 51-о училище “Елисавета Багряна” не са публикувани голи снимки на директора Асен Александров. Това е установила техническа експертиза, назначена в хода на проверката, съобщи Румяна Арнаудова. Днес Софийска районна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство по случая, след като е получила две справки – компютърна и от Министерството на културата, според което снимката не е с порнографско съдържание. Един от разпитаните, който е служител в медия, публикувала снимката, е обяснил, че тя е била донесена от непознато лице на хартиен носител.

Преди два дни от ГДБОП заявиха, че голите снимки на Асен Александров са колаж и не са били в интернет.

Голите снимки на директора на 51-во столично училище са колаж, в тях няма порно. Това е показала експертиза на вещо лице, възложена от ГДБОП по проверка на Софийската районна прокуратура. Нито една от предоставените на обвинението снимки не е оригинална и не е била публикувана в интернет. Снимките са взети от вестници и нямат дигитални копия, сочи още експертизата.

Малко преди това ученици и родителите им организираха демонстрация в защита на директора Асен Александров. Колеги на Александров от други училища се обединиха около идеята за издаването на гол календар с техни снимки в защита на директора. Според легалната дефиниция на чл. 93 от Наказателния кодекс порнографски материал е изготвен по какъвто и да е начин неприличен, неприемлив или несъвместим с обществения морал материал, чието съдържание изобразява реално или симулирано блудствено действие, съвкупление, полово сношение, включително содомия, мастурбация, сексуален садизъм или мазохизъм, както и похотливо показване на половите органи на лице. Наказанието за разпространение на порнографски материали според закона е затвор до една година или глоба от 1000 до 3000 лв.