Прокуратурата се произнесе: Резултатите от референдума да са задължителни

До сряда ВАС трябва да реши и казуса с машинното гласуване, според ЦИК то ще се прилага само в 500 изборни секции

21-12-01-asya-petrova

Прокуратурата заяви, че резултатите от референдума трябва да са задължителни. Съдът ще се произнесе до 2 седмици.

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска ЦИК да отмени своето решението за референдума, според което над 12 000 гласа не стигат да бъдат приети като задължителни мажоритарен вот в два тура и намаляване на партийната субсидия на 1 лев.

Тезата защити ръководителят на ВАП и зам. главен прокурор Ася Петрова, която се яви от името на държавното обвинение по делото, което инициативният комитет на “Шоуто на Слави” води срещу решението на ЦИК във Върховния административен съд (ВАС).

Тричленен съдебен състав заседава вчера, но ще се произнесе до 2 седмици. Дори и след това обаче решението му може да бъде обжалвано пред петчленен състав. Резултатите от референдума трябва да са задължителни, това е така, защото намерените при допитването близо 12 500 бюлетини без плик трябва се считат като част от избирателната активност, а не да бъдат извадени от нея, заяви Петрова.

От “Шоуто на Слави” са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни.

“Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея. Смятаме, че изборните книжа и протоколите на СИК и РИК по съдържание не отговарят на изискванията на закона с прякото участие на гражданите в държавната и местното самоуправление”, коментира Петрова. Това било така, защото в закона се казва, че в броя на гласувалите трябва да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията, независимо дали са в плик, или са пуснати без плик.

“Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало – че човек, който е пуснал бюлетина без плик не означава, че не е отишъл на изборите”, коментира Тошко Йорданов, сценарист в “Шоуто на Слави” и член на инициативния комитет.

Междувременно до сряда ВАС трябва да реши и казуса с машинното гласуване. Според ЦИК то ще се прилага само в 500 изборни секции, защото няма време да се осигурят машини за всичките 12 000 до предсрочните избори на 26 март. Лидерът на ДСБ Радан Кънев и сподвижниците му от “Нова Република” обаче обжалваха – според тях ЦИК няма право на преценка и е длъжна да осигури на избиратели сами да решат – да гласуват с бюлетина или машинно, нещо, ясно още през 2014 г. От комисията заявиха, че ако съдът се разпореди, ще организират обществена поръчка за нужните машини.

 

снимка

Зам. главният прокурор Ася Петрова обяви, че жалбата на ”Шоуто на Слави” е основателна