Протестиращи и полиция в сблъсък пред Община Балчик, има пострадали

 

Протестиращите пред общината в Каварна влязоха в сблъсък с полицаите

Има пострадали при протеста пред сградата на Община Балчик, съобщи един от протестиращите-Виктор Лучанов от Гражданската инициатива “Да спасим Добруджа”.

Напрежението в града расте.

„Има окървавени хора. Жандармерията пази еколозите“, казва Лучанов, цитиран от „Фокус“. По думите му са пострадали две жени и един мъж.

От полицията в Добрич отричат за сблъсък между протестиращи и органи на реда.  „Протестът е мирен, даже е силно казано да се нарече протест“, говорителят на ОДМВР – Добрич.

След 15.30 часа протестиращите в Каварна са се раздели – едната част е отишла в Шумен, другата в Балчик.

Виктор Лучанов от протестиращите заяви обаче, че сградата на общината остава блокирана.

Жители на общините Каварна, Шабла и Балчик, организации и граждански групи протестират с искане за отмяна на забраната за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа.

Днес в Каварна трябваше да се състои общественото обсъждане във връзка с разработването на Интегрирания план за управление на защитена зона „Комплекс Калиакра” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитени зони „Калиакра” и „Белите скали” за опазване на дивите птици.

Не може със заповед от защитена зона по НАТУРА 2000 комплекс “Калиакра” да се превърне в национален резерват, заяви кметът на Община Балчик Николай Ангелов във връзка с протестите. Кметът допълни, че малка част от територията на община Балчик попада в защитена зона „Комплекс Калиакра”, но това се отразява не тези, които имат имоти там.

“Фактически с тази заповед се прекратява всяка човешка дейност на територията на защитената зона, което не е забранено според правилата на НАТУРА 2000. Надяваме се, че това ще бъде променено в този правилник за управление. Не може мерките да са толкова строги и рестриктивни”, каза още Николай Ангелов.

Жителите на трите общини настояват за незабавно приемане на общите устройствени планове на общините Каварна, Балчик и Шабла, гарантиращи развитието на Добруджа и поминъка на хората. Протестиращите временно затвориха участък от международния път Е-87 по-рано през деня.

Междувременно в София министърът на околната среда Нено Димов даде извънредна пресконференция в Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Той заяви, че без заповед за забрана на строителство в зона “Калиакра” на България ще бъде наложена многомилионна санкция.