Wednesday, June 19, 2024
HomeНовиниСвятПроучване установи разлики в състава на една трета от храните с една...

Проучване установи разлики в състава на една трета от храните с една и съща опаковка в ЕС

Според осъществено проучване от Съвместния изследователски център към Европейската комисия за двойното качество на храните в 19 страни – членки на ЕС, 9 на сто от продуктите са се различавали по състав, въпреки че опаковката им е била идентична.

При анализа на близо 1400 проби от 128 хранителни продукта в 19-те страни, сред които и България, 22 на сто от тях са били с различен състав, въпреки че са имали сходна опаковка. По този начин разлики в състави при абсолютно идентични или сходни пакетирани храни са засечени при една трета от продуктите.

Докладът обаче не разкрива значима разлика в съдържанието между Изтока и Запада в блока въпреки оплаквания от новите страни членки, че мултинационалните компании продават по-нискокачествена храна в супермаркетите си.

Унгарският еврокомисар Тибор Наврачич заяви, че е удовлетворен, че няма доказателство за различия в качеството на храните между Изтока и Запада в ЕС, но определи новите разкрития като „смесени“.

„Притеснен съм, че около една трета от тестваните продукти имат различен състав, въпреки че опаковката и марката им е една и съща“, отбеляза той.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер лично се ангажира с борбата срещу двойния стандарт на храните в ЕС в речта си за състоянието на съюза през септември 2017 година. Според авторите на проучването не са забелязани последователни географски тенденции.

Говорителят на ЕК Мина Андреева заяви: „Председателят Юнкер приема с голяма загриженост притесненията на всички наши граждани, особено когато има усещането за втора ръка граждани на общия ни пазар. Със сигурност това за него е неприемливо. Затова той се ангажира с разрешаването на случая по най-подходящия начин“.

Андреева увери, че наблюдението върху храните ще продължи./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular