Проф. Огнян Герджиков – най-вероятният служебен премиер, отпаднали са имената на Бонев, Воденичаров, Цонев и Поптодорова

 

Структури на БСП предложиха бившия председател на НС дори за кандидат-президент на партията, но идеята не бе възприета

03-12-01-gerdjikov
Огнян Герджиков е вероятният премиер на служебното правителство.

Проф. Огнян Герджиков е най-вероятният служебен премиер в кабинета, реден от президента Радев Радев, твърди Епицентър.бг. Заради мълчанието на новоизбрания президент и екипа му в общественото пространство се появиха най-различни спекулации, в които за служебен премиер се спрягаха имената на бившия вътрешен министър в кабинета на ОДС Богомил Бонев, на бившия председател на БАН акад. Стефан Воденичаров, на бившия ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, на бившия военен министър Николай Цонев. Те обаче са отпаднали като вариант да оглавят временното правителство.

03-12-01-r-radev
Ген. Румен Радев

Проф. Огнян Герджиков нито потвърди, нито отрече информацията. Самият той призна пред електронното издание dnevnik.bg, че му е било “намеквано” за подобна възможност, но твърди, че засега не е имало официални разговори. Преди президентските избори структури на БСП го предложиха дори за кандидат-президент на партията, но идеята не бе възприета и се наложи кандидатурата на Радев.

Проф. Огнян Герджиков е консенсусна фигура и кандидатурата му едва ли би срещнала съпротива от страна на водещите партии. Той е дългогодишен преподавател по право в СУ “Свети Климент Охридски”, бил е и председател на Народното събрание, конституционалист, специалист по търговско право, ползва се с огромен авторитет и влияние.

Кирил Ананиев пък е считан за сигурен бъдещ министър на финансите. Той е бил зам. финансов министър в няколко правителства и години наред изготвяше държавния бюджет.

Бившият зам. външен министър Любомир Кючуков категорично отрече да става външен министър в екипа на Румен Радев. “Слухове много, факт няма”, заяви дипломатът, който са надява да се сложи точка на обсъждане на името му.

В медийното пространство се завъртя и името на Гергана Паси. Твърди се, че тя иска да стане външен министър, тъй като считала поста като трамплин да стане български еврокомисар.

Постове в новото правителство ще получат някои от бъдещите членове на администрацията на Радев. Бившият кмет на село Труд Николай Копринков вероятно ще поеме ресора “регионална политика”.

За правосъден министър се спряга името на бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева. Както Копринков, така и Друмева са вероятни членове на екипа на бъдещия президент Радев. Те заедно с журналистите Елена Йончева и Иво Христов се смятат за сигурни фигури от бъдещия състав на президентските секретари и съветници.

Все още няма яснота на кого ще гласува доверие президентът Румен Радев за силовите министерства. За вътрешен министър отново се спряга името на бившия главен секретар на МВР Николай Радулов. „С мен никой не е говорил“, заяви той пред медията.

Слухове има и за Богомил Бонев, които той също отрече. Източници от екипа на новоизбрания президент казват, че със сигурност Румен Радев ще повери МВР на човек, който не е от лобитата на ГЕРБ заради предстоящите парламентарни избори. Опасенията на президента и БСП са, че ако човек на Борисов контролира силовото ведомство, е възможно да има фалшификации на вота.

За здравен министър се спряга името на д-р Таня Андреева, която заемаше поста по време на правителството на Пламен Орешарски. В интервю вчера тя отрече информацията, допълвайки, че би се замислила върху подобно предложение само ако става въпрос за редовно правителство.

За поста военен министър се спрягат имената на Николай Цонев и на ген. Атанас Самандов. Според други източници обаче Цонев ще работи с шоумена Слави Трифонов и вероятно ще се ангажира с изграждането на структурите на бъдещата партия на тв шоуто.

Новият президент Румен Радев ще разпусне парламента на 2 февруари, а предсрочните парламентарни избори ще бъдат на 2 април. Това прогнозира пък “24 часа”.