Психично болен мъж е сред заподозрените за пожара на училището в Соволяно

Кметът алармира, че сградата е опасна и трябва да бъде съборена

Близо седмица измина от огнения кошмар в село Соволяно, при който изгоря сградата на бившето училище. Мястото, дало четмо и писмо от този край, е построено преди 100 години, но за няколко часа се превърна на пепел.

От пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Кюстендил съобщиха за “Фокус“, че по случая е образувано досъдебно производство. В рамките на разследването ще се установят и причините за пожара.

От Районна прокуратура-Кюстендил заявиха пред Фокус, че тече разследване. Има насоки към психично болно лице, с него се работи. Изготвят се и съответните експертизи по случая.

Неофициално се знае, че мъж с психични проблеми от селото е предизвикал огъня. Дори е бил задържан за 24 часа в ареста и след това е освободен.

Междувременно кметът на село Соволяно Пламен Илиев изпрати благодарствено писмо до директора на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил. В него пише: ” Кметство Соволяно изказва най-искрените благодарности към вас и вашите служители, включили се в погасяването на големия пожар в селото. Вашите служители, с риск за живота си и благодарение на професионалния си опит, успяха да спасят част от училището“.

В писмото се посочва още, че пожарникарите са доказали отговорността и отдадеността към работата си.

Кметът на селото посочи, че е входирал искане в Община Кюстендил, с което се настоява останалата част от училищната сграда да бъде съборена. Тя продължава да бъде опасна. Освен това е установено, че младежи влизат в нея и си правят снимки, което е предпоставка за още инциденти.

Предложението е, след събаряне на сградата, мястото да бъде превърнато в парк за жителите и гостите на населеното място.