ПСС -Благоевград след акцията за спасяването на А.Петров:  За нас всички пострадали в планината са български граждани!

Автомобилът е стъпил много близо до ръба на затревен участък, който е поддал преди да полeти към дерето

 

В съботната вечер (20:30ч. на 31.07.21), получихме сигнал за произшествие с високопроходим автомобил, при което тежко е пострадал водача на автомобила а спътниците му имат различни, но по-леки травми. Десет спасители от отряда, разделени в две групи с цел пристигане на първа група по-бързо до пострадалия, се отправихме към мястото на инцидента.

Касаеше се за преобърнал се в дере високопроходим автомобил 4х4 (джип). Към 17:30ч. при изкачване по изоставен горски път от Илийна река към х.Македония (път използван предимно от НЕК преди години, доста стеснен от растителни видове и ерозирал от дъждове. В момента по него преминава част от зелената туристическа маркировка Рилски Манастир-х.Македония ), автомобила стъпва много близо до ръба на затревен участък,който изглежда стабилен, но под тежестта на машината поддава и се отронва към стръмното дере. Джипа се преобръща няколко пъти по склон дълъг над 60м. и общ пад от над 30м. височина.

Водача получава множество тежки травми и изпада в безсъзнание .

Въпреки предприетите действия от спасителите и притеклите се на помощ приятели на пострадалите да го стабилизират и транспосртират към лечебно заведение, към 23:00ч. състоянието му рязко се влоши… и “силите го напуснаха”.

Постадалите бяха извозени с автомобил на ПСС, (група 2 пристигнала до мястото на инцидента) и предадени на линейки от ЦСМП.

Екипа на ПСС се прибра в Благоевград в 04:30часа.

ПСС отряд Благоевград изказва СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ, на семейството и прятелите на загиналия .

БЛАГОДАРИМ на приятелите му, за оказаната помощ по време на тежката акция.

ЗАБЕЛЕЖКА: Поради различни негативни коментари в медиите през последните дни относно дейността на загиналия- не желаем под този пост да се обсъждат постъпките му.

За спасителите пострадалият е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, с тежки наранявания, нуждаещ се от СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ.