Птичият грип вече върлува в девет области на България

 

02-13-04-1ae7bfc746229За пет дни болестта птичи грип на територията на България се е разраснала и вече констатираните огнища са 26 в девет области, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните в сряда след проведено заседание на националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на заразата. Агроминистърът пък забрани лова на пернат довеч и разселването му.

На 30 декември отчетените огнища бяха 15 в шест области и бяха предприети мерки по унищожаване на болните и заразените пернати. Въпреки това птичият грип завзема нови територии и вече освен в областите Видин, Враца, Пловдив, Монтана, Ямбол и София-област огнища са открити и в Кърджалийско, Пазарджишко и Старозагорско. С последните констатирани източници на зараза ще бъдат унищожени общо 116 308 птици.

Представителите на МВР съдействат по време на ликвидиране на огнищата, за спазване на наложените мерките за контрол на заболяването, ограниченията за движение на птици и повишаване информираността на населението по места. Особен фокус на засиления контрол са стопани на птици, отглеждани в “заден двор“, допълниха от Агенцията по храните.

На заседанието е било обсъдено евентуално удължаване на срока за вдигане на мерките в предпазните и надзорните зони и в частност за повторно заселване на обектите.

Представителите на птицевъдния бранш са предложили по-стриктни мерки, като повторното заселване на обектите в засегнатите региони да се позволи след 6 месеца от приключване на мерките по ликвидиране на огнището. Съгласно настоящето законодателство мерките са 21 дни за предпазна и 30 дни за надзорна зона. Очаква се Центърът за оценка на риска по хранителната верига да направи анализ относно необходимия срок за вдигане на забранителните мерки, допълниха от ведомството.

Междувременно министърът на земеделието и храните Десислава Танева забрани лова на пернат дивеч, както и разселването му. Ограничението важи за цялата територия на страната.

Предстои провеждането на срещи между ръководители на ловни дружества и ловни дружинки и населението, с участието на официални ветеринарни лекари по места за запознаване с епизоотичната обстановка, мерките за контрол, надзор и ликвидиране на болестта инфлуенца по птиците.