Публиката на “Банско филм фест” се среща с най-големите имена в света на планинарството, екстремните спортове и активности

  • Публика от цялата страна препълни залите

Публиката на “Банско филм фест” се среща с най-големите имена в света на планинарството, екстремните спортове и активности, каза в интервю за БТА съоснователят и директор на фестивала Натали Петрова.
Тази година във фестивала участват над деветдесет филма от трийсет и пет държави. Трийсет и пет са филмите, включени в конкурсната програма, а журито живее свой отделен живот от динамиката и емоцията, която обхваща Банско в петте дни на фестивала, допълни тя. Това са професионални филми, зад известна част от тях са се подписали най-големите режисьори и оператори и ние сме щастливи, че все по-малко са филмите, чиито герои не са наши гости, посочи Натали Петрова.
Пълни зали и хора от цялата страна, това видя репортер на БТА по време на фестивала. Интересът към него е насочен не само към филмите, които показват истински истории, свързани с духа, волята и границите на човешките възможности. Голяма част от публиката идва за презентациите, в които хората могат да се срещнат с най-актуалните имена в света на екстремното. Това са наистина големи звезди, но те са много скромни хора, а публиката идва за срещите с тях, за да ги чуе, да се снима, да вземе автограф, посочи директорът на фестивала.
Срещите на живо с емблематични личности вдъхновяват, отварят хоризонти и носят послание, допълни Натали Петрова.
Една от емблемите на екстремните ски – Анселм Бо, който за първи път е в България специално за фестивала и за срещата с българската публика, даде интервю за БТА. В него екстремният скиор и пионер на екстремните ски във Франция разказа за пътя си към планината, който започва от семейството му, за страха и неговата движеща сила, както и за впечатленията си от България.
Спокойното излъчване и благият глас на екстремния скиор по нищо не издават начина на живот, който води. Единствено блясъкът в очите, които стават особено живи, когато разказва за планината, издава натурата на усмихващия се благо мъж. Седеше пред една от залите в читалището в Банско и обсъждаше с един от най-добрите български планински водачи – Георги Георгиев, бъдещата презентация, с която предстоеше да разкаже пред публиката на “Банско филм фест” за интересния си живот.
Анселм Бо е роден в Морзин, Франция, през 1948 година. Разказа, че неговият живот на ски започва отрано, воден от баща си, който е планински водач и един от първите учители по ски в онези години. Определя чувството, което е изпитал още в началото, като любов, която се подклажда през годините.
“Нямах кой знае колко голям избор, това беше пътят, който ми беше показан”, каза с усмивка Анселм Бо. Пътят, който тръгва от дома, го води до най-високите планини в света. В началото започва да придружава баща си с неговите клиенти, с което опознава планините около родния си дом. Чете книгите на своя родител за планини и така се запознава с големите алпийски автори.
В един момент се поражда желание да продължи този път, показан от баща му, но по по-добър начин.
“Баща ми винаги е съжалявал, че не е водач в долината на Шамони (известен зимен курорт в подножието на връх Монблан). В един момент реших да продължа развитието си в планината, така че да мога да достигна до тази митична долина на Шамони, където да работя с големите, известни водачи и да стана добър като тях”, разказа екстремният скиор. Той сподели, че никога не е искал да прави нещо различно.
“Винаги основната ми идея е била да бъда в планината. Това ми позволи да премина през много от големите планини в света, почти всички, да карам ски почти във всички, да ги изкачвам и да срещна много хора извън професията ми, хора, които живеят в планинските райони, като например в Непал, в Боливия и други”, допълни той.
Анселм Бо е основна сила в развитието на екстремните ски в Европа, заедно с колегите си алпинисти Патрик Валенсан и Жан-Марк Бовен, и двамата загинали в планината.
Автор е на пътеводител за скиори, както и на многобройни книги за екстремни ски. Участва във филми за алпинизъм и ски, заснети в Алпите, Андите, Антарктида и Хималаите.
През 2008 година Анселм Бо получава наградата “Френски легион на честта”.
Попитан дали някога е изпитвал страх, той отговори с усмивка: “Разбира се, че ме е било страх, все пак това са алпинизъм и екстремни ски и страхът от тази гледна точка е нещо здравословно, защото ако го нямаше, нямаше да сме тук. Страха винаги го има и това е част от играта, защото това ни кара да преодоляваме страховете си и да вървим напред”, каза скиорът.
“Моят път ме е срещнал с много хора, много големи личности от света на екстремните ски и искам да разкажа на българската публика за това”, сподели Анселм Бо за презентацията си на “Банско филм фест”.
“Искам да поговоря с хората за възможностите и за волята, защото, както е казал един голям алпинист (визирайки Алфред Мъмъри), “където има воля, има и път”. Искам да говоря за нашите намерения и нагласа да вървим напред”, заяви Анселм Бо.