Пуснаха под домашен арест вилнелия с нож в Кюстендил, бил предизвикан

Снимка - Focus

Пуснаха под домашен арест 37-годишният кюстендилец, намушкал с нож мъж, след конфликт край местна дискотека. Районният съд взе мярката по отношение на В. Ц. / на 37 г., от гр. Кюстендил /. Той е привлечен от Районна прокуратура – Кюстендил като обвиняем за това, че на 03.12.2023 г., на обществено място – кръстовището образувано от улиците „Неофит Рилски“ и „Хан Крум“ в гр. Кюстендил, е нанесъл прободни рани в областта на тялото на мъж, като му причинил средна телесна повреда, изразяваща се в наранявания, които проникват в гръдната кухина / престъпление по чл. 129, ал.2, във вр. с ал1 от НК. Съдът остави без уважение искането на Районна прокуратура за вземане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Защитата пледира за по- лека мярка – „Подписка“.

От доказателствата събрани на този ранен етап от разследването може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е намушкал с нож пострадалия. По делото няма надлежни медицински документи за нанесените телесни повреди, като вида им се описва само от свидетелите по делото. Има данни, че пострадалият и неговата компания са провокирали с обида за външния вид обвиняемия.  В. Ц. не е осъждан към момента на престъплението. Предвид високата степен на обществена опасност на деянието, а именно използването на нож, с който е нанесена телесна повреда в област с жизненоважни органи и за да се гарантира явяването му пред съда, както  и да се ограничи възможността да извърши друго престъпление или да се укрие, съдът счита, че най- адекватната мярка за неотклонение е „Домашен арест“, като допуска контролирането й чрез средствата за електронно наблюдение.

Определението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд – Кюстендил, в 3- дневен срок.

Припомняме, че ден по-рано от Областната дирекция на МВР съобщиха, че пострадалите при инцидента са трима. Най-тежко  бе състоянието на 22-годишен младеж, който бе приет в МБАЛ “Д-р Никола Василиев“. Заради нараняване в областта на перикарда и в белия дроб, мъжът бе транспортиран по спешност в столично здравно заведение. През областната многопрофилна болница бе приет и друг пострадал, но в стабилно състояние и  без опасност за живота.