Путин: България съзнателно забавя реализацията на „Турски поток”

България съзнателно забавя реализацията на проекта „Турски поток“ на своя територия, но ако се наложи, може да се намерят начини за заобикалянето й. Това заяви руският президент Владимир Путин след разговори в Сочи със сръбския си колега Александър Вучич.

Русия ще намери други възможности за газопровода “Турски поток”, ако България не желае да работи по него, обяви руският президент.

На свой ред Вучич отчете, че сръбският участък от продължението на “Турски поток” вече е готов на 81% и в идните седмици се очаква да приключи полагането на тръбите на територията на Сърбия.

Путин отбеляза, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна, но засега Киев предлага неприемливи условия.

На срещата в Сочи между президентите на Русия и Сърбия основните обсъждани теми бяха Косово и военният неутралитет на Белград.

Вучич многократно е заявявал, че Сърбия държи на военния си неутралитет и не възнамерява да се присъединява към НАТО. Същевременно през ноември Белград прие нов План за индивидуално партньорство с Алианса до 2021 година. Той позволява на натовските сили свободно да се придвижват по територията на Сърбия и им осигурява пълен достъп до военната инфраструктура на страната.

Срещата Путин-Вучич беше предшествана и от два скандала. Помощникът на руското военно аташе в Белград беше заснет да предава плик с пари на бивш сръбски военен. Оказа се, че украинската армия използва в Донбас произведени в Сърбия минометни снаряди./БНР