Путин: Нова световна война може да сложи край на цивилизацията

Владимир Путин

Разбирането, че Третата световна война ще е край на цивилизацията трябва да ни сдържа от опасни действия на международната арена, коментира руският президент Владимир Путин.

В четвъртък той отговаря на живо по телевизията на въпроси на граждани – една от най-популярните му медийни акции. Обикновено “пряката връзка” продължава няколко часа и има за цел да покаже, че режимът на Путин е открит към руските граждани. Традиционно обаче събитието се превръща в мощен пиар за руския президент, който наскоро стъпи в четвърти мандат.

Путин обясни на руснаците, че животът им ще се подобри, нападна САЩ по няколко теми, предупреди Киев, че е готов да накаже “провокациите му” и съобщи, че засега не обмисля руските сили да се оттеглят от Сирия.

 

“Западът търси нормализиране на отношенията”

 

“Страхът от взаимно унищожение винаги е сдържал водещите държави от резки движения и ги е принуждавал да се уважават взаимно”, каза Путин.

“Не знам с какви оръжия ще се води Третата световна война, но в четвъртата ще се бият с камъни и дървета”, цитира той Алберт Айнщайн.

Путин каза, че Западът гледа на Русия като на заплаха и конкурент, но тя трябва да защитава интересите си и да се стреми към компромиси, предадоха световните агенции.

“Тази западна политика е погрешна”, каза Путин.

По думите му санкциите са начин за сдържане на Русия, а безкрайните обвинения създават база за прилагане на мерки, сдържащи, както си мислят тези, които прибягват до такива средства, развитието на Русия.

Той смята, че западните партньори постепенно започват по необходимост да нормализират отношенията си с Русия.

Лидерът на Русия посочи също, че оттеглянето на САЩ от договорите за контрол на оръжията е заплаха и че САЩ разпростират юрисдикцията си извън границите си, включително и в Европа.

Трябва не да сдържаш когото и да било, включително Русия, а да установяваш конструктивно взаимодействие, каза Путин.

 

Скрипал не бил отровен с бойно вещество

 

Путин посочи, че бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия не са били отровени с бойно отровно вещество, защото в противен случай двамата щели да загинат на място.

Слава Богу, това не се случи, каза Путин.

Великобритания обаче посочи именно Русия за най-вероятният извършител на нападението срещу Скрипал.

Путин отново настоя Русия да бъде допусната до разследването на случая Скрипал и подчерта, че докато това не стане, Москва няма да може да коментира причината за заболяването на бившия двоен агент и дъщеря му и да отговаря на обвиненията.

Путин заплаши Киев с тежки последици

Путин призова и правителството в Киев да спазва Минските споразумение и да не засилва напрежението преди предстоящите избори в Украйна. Той изрази съмнение, че сегашните украински власти са в състояние да решат проблема с проруските сепаратисти, отцепили територии в Източна Украйна.

Същевременно президентът на Русия декларира, че Москва прави всичко по силите си да реши украинската криза в рамките на Минските споразумения.

Путин изрази надежда, че по време на световното първенство по футбол в Русия няма да има военни провокации от украинска страна, но предупреди, че ако ги има, това ще доведе до “тежки последствия за украинската държавност като цяло”.

Путин не планира изтегляне от Сирия

Путин каза, че Русия засега не планира да се изтегли от Сирия, и допълни, че руските военни ще останат там толкова дълго, колкото е в интерес на страната му.

Все още не планираме изтегляне на тези военни сили, сирийската операция представлява уникален боен опит за руските въоръжени сили, отбеляза президентът, цитиран от ТАСС.

Путин отбеляза, че сега сирийската армия и правителство контролират територия, на която живеят над 90 процента от населението на страната. В Сирия не се налагат никакви големи операции с участието на руските въоръжени сили и при необходимост Русия може бързо да напусне страната, посочи той.

Путин съобщи, че Русия скоро ще огласи ултрамодерни нови оръжия, които са в етап на разработка. Ракетният комплекс “Кинжал” и лазерният боен комплекс вече са въведени на въоръжение в руските войски, системата “Авангард” ще влезе на въоръжение през 2019 г., а ракетата “Сармат” – през 2020 г., уточни той.

“Поели сме в правилната посока”

Путин, който се опитва да повиши жизненото равнище в Русия в началото на новия си президентски мандат, се опита да успокои руснаците за състоянието на икономиката.

“Ние се насочваме в правилната посока. Поели сме по пътя на стабилния икономически растеж. Да, това е скромен растеж, но не е спад”, посочи Путин.

Той се съгласи с човек, който се обади от кабината на камиона си, че цените на бензина се увеличават прекалено бързо. “Това е неприемливо”, каза президентът.

Руската централна банка прогнозира икономически растеж на между 1.5 и 2 на сто тази година, отбеляза Ройтерс.

При отговорите на въпроси на пряката телефонна линия миналата година президентът, който сега е на 65 години, обеща да изкорени спиралата на бедността, припомня Ройтерс.