Sunday, June 23, 2024
HomeНовиниСвятПхенян се отказва от ядрените оръжия, Вашингтон дава гаранции за сигурността му

Пхенян се отказва от ядрените оръжия, Вашингтон дава гаранции за сигурността му

САЩ прекратяват военните учения с Южна Корея, но санкциите срещу Севера засега остават

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун обещаха да работят за Корейски полуостров без ядрени оръжия, а Вашингтон пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на Пхенян, предаде Ройтерс.

Но съвместното изявление, подписано в края на историческата им среща в Сингапур, не даде много подробности как всяка от тези цели ще бъде постигната, отбелязва агенцията.

“Президентът Тръмп пое ангажимент да предостави гаранции за сигурност на КНДР и председателят Ким Чен-ун потвърди своя твърд и непоколебим ангажимент към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров”, гласи текстът.

След подписването Тръмп каза, че процедурата по премахване на ядрените оръжия от полуострова може да започне “много, много бързо” и че е установил “много специална връзка” с Ким, когото дори покани в Белия дом.

От своя страна Ким Чен-ун приветства днешната “историческа среща”, декларирайки, че двамата лидери са загърбили миналото и че „светът ще стане свидетел на големи промени“.

Документът гласи, че Вашингтон и Пхенян “се ангажират да установят нови отношения САЩ-КНДР в съответствие желанието на народите на двете страни за мир и благоденствие”.

Историческата среща между американския президент и лидера на Северна Корея протече в демонстративно позитивен дух, макар, че общата декларация е доста неясна по отношение на срокове и не съдържа формулировката “пълна, подлежаща на проверка и необратима денуклеаризация”, която предполага Пхенян да се откаже от ядрените си оръжия и да приеме инспекции.

Все пак по-късно на пресконференция Тръмп разясни някои подробности около подписания документ. Той каза, че ще сложи край на съвместните военни учения с Южна Корея, смятани от северната ѝ съседка за провокация.

 

Тръмп: Без атомните бомби Северна Корея има “невероятно бъдеще”

 

Той изрази оптимизъм, че премахването на ядрените оръжия от Корейския полуостров ще стане “бързо” и че севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще помогне “да бъде отворена нова глава в двустранните отношения”.

“Както историята е показала, противници могат да стават приятели”, каза Тръмп и добави, че като незабавен американската армия ще спре насочените срещу КНДР военни учения.

Тези учения, които САЩ редовно извършват заедно с армиите на Южна Корея и други страни, изострят напрежението между Вашингтон и Пхенян, каза Тръмп. Той добави, че със спирането им “ще бъдат спестени огромни финансови средства”.

Северна Корея обеща да унищожи свой голям ракетен полигон, каза Тръмп, както и че “няма предел на това, което КНДР ще може да постигне, когато се откаже от ядрените оръжия”.

Санкциите срещу Пхенян, които през последните години бяха силно затегнати заради ракетно-ядените изпитания на Северна Корея, ще бъдат отменени “само ако се знае, че атомните бомби вече не са фактор”.

“Председателят Ким има възможност, каквато не е имал никой друг: да бъде запомнен като лидерът, който донесе нова ера на благоденствие за народа си”, каза Тръмп. “Тя (Северна Корея) има огромен потенциал”, заяви Тръмп. “Ким има шанс да осигури невероятно бъдеще за своя народ.”

“Всичко, което мога да кажа, е, че те искат да сключат сделка”, каза бизнесменът милиардер.

За да официализира по-близките отношения между двете традиционно противопоставящи се една на друга страни, Тръмп изрази желание да посети Пхенян “в подходящ момент”, както и че Ким “безусловно” ще бъде поканен в Белия дом.

Тръмп най-сетне разкри, че е разговарял лично със севернокорейския лидер преди срещата им в Сингапур, без да навлиза в подробности.

Ким ще предприеме незабавни стъпки за премахване на ядрените оръжия, а самият процес се движи бързо, каза Тръмп в интервю за телевизия “Фокс нюз”, цитиран от Ройтерс.

“Смятам, че сега ще започнем процеса по премахване на ядрените оръжия от Северна Корея. Смятам, че той (севернокорейският лидер) дава заден ход и на практика ще го започне веднага”, заявява президентът според откъси от интервюто. “Той вече загатна за това. Това е процес, който наистина се движи бързо”, подчерта Тръмп.

 

Похвали и ласкателства

 

След срещата президентът на САЩ обсипа с похвали севернокорейския лидер Ким Чен-ун като каза, че той е “много достоен, много интелигентен преговарящ”, предаде Асошиейтед прес.

По време на последната обща поява на двамата лидери репортери запитаха Тръмп какво най-много го е изненадало на днешните им разговори. Тръмп посочи, че Ким е “забележителна личност” и “много интелигентен. Добра комбинация”.

Президентът каза, че е разбрал, че Ким е “много талантлив мъж”, който “много обича страната си”. Обобщавайки срещата на върха, той добави, че двамата са прекарали “един страхотен ден” и “са научили много един за друг и за техните страни” и изрази очакване те да се срещат още много пъти.

В такъв дух бяха и по-раншните епизодични изявления на двамата лидери през този ден.

Малко преди подписването те дадоха недвусмислени знаци, че разговорът им на четири очи и последвалите преговори в по-широк формат са протекли изключително позитивно и за двете страни.

Още преди разговора им на четири очи държавният глава на САЩ демонстрира увереност, че “предстоят страхотни разговори и, убеден съм, огромен успех – ще имаме страхотни отношения, нямам съмнение”.

След срещата между двамата лидери президентът на САЩ я определи като “много, много добра” и заяви, че има “отлични отношения” със севернокорейския лидер. Разговорът им бе последван от преговори в разширен формат, които продължиха около час и половина.

На излизане от работния обяд Тръмп коментира, че срещата е преминала “по-добре от онова, което всеки би могъл да си представи”.

Двамата лидери излязоха заедно и спряха пред очакващата ги група от журналисти. “Имахме една наистина фантастична среща”, на която бе постигнат “голям прогрес”, каза американският президент и добави: “Сега отиваме на подписване”. Помолен да уточни какъв документ ще бъде подписан, той отвърна на репортерите, че скоро ще разберат.

В състава на американската делегация бяха държавният секретар Марк Помпейо, съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, началникът на канцеларията на Белия дом Джон Кели и прессекретарят на държавния глава Сара Сандърс.

От севернокорейска страна присъстваха заместник-председателят на управляващата Корейска трудова партия Ким Йон-чхол, министърът на външните работи И Йон-хо, министърът на народните въоръжени сили Но Гуан-чхол и по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Йо-чен.

Въпреки гръмките декларации и приповдигнатия тон не липсват и по-скептични гласове за резултатите от днешната среща. Ако съвместното изявление доведе до трайно размразяване на отношенията, това може да промени из основи ситуацията по сигурността в Североизточна Азия, също както визитата на американския президент Ричард Никсън в Пекин през 1972 г. доведе до промяна на Китай.

Но според Ли Нан, базиран в Пекин анализатор от китайски мозъчен тръст, срещата има само символично значение. “Твърде рано е да се нарече повратна точка в отношенията Северна Корея-САЩ”, каза той.

 

Ликвидацията на ядрения потенциал на КНДР ще отнеме 10 години

 

Пълното унищожаване на ракетно-ядрения потенциал на КНДР ще отнеме минимум 10 години и ще изисква съществена компенсацияза Пхенян, включително подписването на договор за ненападение с Вашингтон, твърди съветник на президента на Република Корея в интервю за японския в. “Никей”.

Според него въпросът за севернокорейското ядрено оръжие, радиоактивните материали и междуконтиненталните балистични ракети може да бъде решен за две и половина години, но заедно с ликвидацията на съответните обекти целият процес може да бъде завършен за 10 години.

В замяна обаче, Северна Корея иска три вида гаранции – политически, военни и икономически. Въпросът е какво ще предложат САЩ в тази насока, допълва той.

Конкретно, по мнението на съветника, Пхенян очевидно ще поиска установяване на дипломатически отношения със САЩ, сключване на договор за ненападение и неупотреба на ядрено оръжие и съгласие за приемането на Северна Корея в МВФ и Азиатската банка за развитие.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular