Пълен анализ на здравната система обеща служебният здравен министър Илко Семерджиев.

 

 Петър Москов призна, че имат с новия министър коренно различна философия за развитие на здравеопазването

19-12-01-moskov

Пълен анализ на здравната система до края на следващата работна седмица обеща служебният здравен министър Илко Семерджиев.

„До следващия петък ще направим пълен анализ на здравната система. Вече работим по въпроса и разполагаме с повече вътрешна информация. Една седмица ще ни бъде достатъчна, за да дадем всички отговори на обществото, включително и за пръстовите отпечатъци“, каза Семерджиев. Той заяви още, че посоката ще бъде обърната: “пациентът ще бъде в центъра на здравната система”.

„През следващите няколко месеца, докато съм служебен министър, ще демонстрираме, че изпълнителната власт се подчинява на закона. Ние, като екип в Министерски съвет, се придържаме към това да възстановяваме справедливостта там, където е нарушена“, подчерта новият служебен здравен министър.

Самият Петър Москов каза в интервю преди това, че не се страхува, че с идването на служебното правителство ще има реформа на реформата, след като най-сериозният му критик Илко Семерджиев вече е здравен министър. Призна обаче, че имат коренно различна философия за развитие на системата.

Целта ни бе връщането на системата от търговския към медицинския модел. Системата се обърна към пациента”, каза д-р Москов е убеден, че 2 г. в сектора е имало силна държава. По отношение обвиненията на прокуратурата за пръстовия отпечатък, Москов заяви, че досъдебните производства не са свързани с корупция или злоупотреба и обясни, че с дарението за Турция и получаването на ваксините е гарантиран общественият интерес.

„А целта на пръстовия отпечатък е електронна идентификация, чиято цел беше да осветлим финансовите потоци”, каза той и даде пример: „От въвеждането заявките на здравните заведения към касата на дневна база от 6,8 млн. лева падна между 5,5 и 4,5 млн. лв., т.е около милион по-ниски заявки на ден. Това е изсветляване на парите, обясни Москов.

„С едно няма да се примиря – нашето мафиотизирано общество без правила ще бъде принудено цял живот да отговаря на въпроса кой, а въпросът е защо”, обясни Москов. Той обясни, че само във властта можеш да защитваш и реализираш идеи, и то със стъпките, които са възможни.

Нужно е упорито и всекидневно усилие, прозрачност. Сигурно е обаче, че ако искаш радикални промени и си без мнозинство, ти знаеш, че отиваш дотам, докъдето можеш. Ако излезеш от системата, нищо не правиш. За тези две години в здравната сфера имаше прозрачност, смисленост и отговорност. Парите отидоха не в нечий джоб, а за обществения интерес. Пътят за промяна е с носене на отговорност, а не с речи, каза Москов. Затова той определи излизането на ДСБ като лошо политическо решение. А Христо Иванов никога не е бил в РБ.

 

Снимка:

Петър Москов: Реформи се правят само когато си във властта, и то със стъпки, които са възможни