Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияПътни строители протестираха в цялата страна

Пътни строители протестираха в цялата страна

Представители на пътностроителните фирми протестират в цялата страна с искане да им бъдат изплатени дължимите суми за извършената дейност. Те заявиха, че от една година стоят без възлагане и без средства. Пътният сектор настоява държавата да им изплати средствата за извършена, но незаплатена все още дейност.
Премиерът Кирил Петков заяви, че част от парите може да им бъдат отпуснати до дни.

В София протестът започна в 9 ч.

пред Народното събрание, продължи към Министерството на финансите, а след това шествието се събра пред Министерския съвет.
Малко след 12 часа камионите, които бяха паркирани пред сградата на Народното събрание, освободиха площада.
Над 86 пътностроителни и пътноподдържащи фирми участват в протеста в столицата. Те се събраха пред сградата на парламента в 9 ч. След това под звуците на тъпан, сирени, свирки, шестваха до сградите на Министерството на финансите и на Министерския съвет.
Инж. Георги Златев от Българска браншова камара “Пътища” заяви, че нито зимното поддържане, нито задълженията отпреди година са разплатени. Освен 20% инфлация, строителните материали също са с по-високи цени.
В тази несигурна обстановка държавата не изпълнява своите договори и ангажименти и не защитава живота и здравето на своите граждани, каза Георги Златев.

Представители на фирмите заявиха:

“Няма пари, няма плащане”, “От една година чакаме парите, все ни обещават… само проверки, проверки, провериха всичко и пак…”, “Има направени пътища, а не е платено”, “Не получаваме заплати, затова сме тук. А имам семейства, имаме сметки, изнемогваме”, “Нашата фирма е 300 човека, 150 човека сме съкратили”, “За жалост ще се изгубят специалистите и накрая няма да имат хора за работа, дотам сме стигнали.

Две блокади в Русенска област

Служители на “Автомагистрали-Черно море” блокираха движението в две точки на Русенска област – граничният пункт Дунав мост и по пътя към София, в района на село Иваново. Към тях се присъедини и лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Блокада на Ришкия проход

Блокиран бе Ришкия проход, където близо 100 служители на дружеството “Автомагистрали-Черно море” – Шумен излязоха на пътя с настояване да получат изработените от тях 28 млн. лева за вече направени ремонти по магистрала „Тракия“.
Блокадата е на транспортна отсечка, която е една от основните връзки между северната и южната част на България.

Блокиран бе и пътят Айтос – Провадия

Близо 50 работници от фирма “Автомагистрали-Черно море” разпънаха българско знаме дълго 50 метра и към 12 часа от половин час блокираха пътя Айтос – Провадия на разклона, свързващ Айтоския и Ришкия проход.
Протестиращите настояват държавата да изплати на фирмата дължимите 28 млн. лева за ремонта на отсечката Чирпан – Стара Загора от АМ “Тракия”.
Атанас Пехливанов, представител на КНСБ заяви, че хората не вярват на обещанията на премиера Кирил Петков, че половината от сумата ще бъде изплатена.

Протест и на пътен възел между Ловеч и Троян

Десетки работници с камиони и друга техника на пътностроителни фирми излязоха на протест и на пътен възел „Абланица“ между Ловеч и Троян.
Някои от фирмите имат да получават от държавата между 30 и 60 милиона лева за извършени ремонти и зимно почистване и поддържане на пътища.
“Искаме си парите, да си ни дават заплатите”, каза демонстрант и добави, че фирмата в която работи има да получава над 30 млн. лв.
“Великденски очаквахме сега да получим със заплатите, обаче и заплати няма да има”, каза друг протестиращ./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular