Радомирецът Стоян Асенов от затвора в Бобов дол си докара диабет и камъни в бъбреците, осъди Главната дирекция на 1 000 лв.  

 

Лишени от свобода: Пускат водата само за 2 часа, къпем се по 100 души в баня, пригодена за трима

Digimax A50 / KENOX Q2
Съдия Николета Карамфилова

1 000 лева ще получи Стоян Асенов, затворник в Бобовдолския затвор, от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, реши административният съдия в Кюстендил Николета Карамфилова. Лишеният от свобода ще получи обезщетение за причинени неимуществени вреди заради липсата на постоянен достъп до чиста течаща вода. Искът на затворника бе за 10 000 лева.

23-04-01-aleksandar-apostolov-2
Александър Апостолов

Според Стоян Асенов той не е получил лекарска помощ, тъй като страдал от диабет и неадекватно лечение на заболяване на бъбреците в ръководения от Александър Апостолов затвор.

Стоян Асенов е от Радомир. Към момента на предявяване на исковете е търпял в затвора гр. Бобов дол наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 години и 6 месеца по наказателно от общ характер дело. В хода на производството е освободен поради изтърпяване на наказанието.

Съкилийници на Асенов твърдят, че в затвора няма постоянно течаща вода, пускали я за по 2 часа. На 100 души има три душа в баня, която е обща. Имат само студена вода, която е мръсна и не става за пиене по думите на затворниците. През нощта ставали, за да пълнят вода, защото през деня я спират. В банята водата е мръсна и мътна, не става за пиене, казват още затворниците

Въз основа на събраните писмени и гласни доказателствени средства съдът приема, че администрацията не е осигурила необходимите условия за хигиенно-битовите нужди на лишените от свобода. Те определено са били лоши. Според съда липсата на вода през по-голяма част от денонощието при наличните заболявания – захарен диабет и камъни в бъбреците и пикочния мехур, се установява, че същият е бил поставен в положение да търпи негативни и унизителни изживявания, които могат да се квалифицират като унижаване на човешкото достойнство и изтезание. Само по себе си лишаването от постоянен достъп до течаща вода в затвора води до негативен резултат върху личната сфера на ищеца, накърнявайки общочовешка ценност.