Раздадоха курбан за здраве на параклиса над „Ораново”

  • Храмът в симитлийския квартал е вдигнат по инициатива на Бойко Везенков и с помощта на общината

 

Жители и гости на „Ораново” и Симитли се събраха на празник край местния параклис. Един от най-приветливите и красиви храмове в община Симитли събра стотици гости. Паркалисът е наречен на светеца, покровител на семейството – свети Мина. Той е на святото място, във височината над квартал „Ораново”, в махала „Косячка“.

Двама отци отслужиха божествена света литургия и благословиха миряните. Всички казани с приготвената храна, дарена от миролюбиви християни, бяха осветени и раздадени на хората за здраве. Кметът Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет-Симитли Владимир Христов и народният представител Стефан Апостолов бяха на празника.

Храмът в симитлийския квартал „Ораново” е вдигнат по инициатива на Бойко Везенков. Роденият в Полето Везенков се застъпва пред кмета на Симитли Апостол Апостолов за издигането на параклис в квартал „Ораново” на място, където преди векове е имало оброчище.

Общинското ръководство осигурява необходимите средства за изграждането на храма. Християни от квартала, чиито имена са изографисани по стените му, също помогнали за инициативата. Изграждането на параклиса приключва през 2008 година. Вече изографисан, храмът прави впечатление с интересен стенопис.