Разклатено здраве и 1200 лв. гаранция вадят от ареста 73-год. Стойко от Сандански, прегазеният от него Марти – в тежко състояние

Елисавета Аврамова

За възрастните шофьори трябва да има изпити, дано внучето ми оцеле, каза бабата Елисавета Аврамова

Плаках като малко дете, момчето лежеше в локва кръв, разказват свидетели

73-годишният Стойко Я. е с 1200 лв. определена гаранция за прегазеното 6-годишно момченце на тротоар в Сандански.

Румяна Андонова

Прокуратурата е преценила, че пенсионерът, който е шофирал   “Фолксваген Поло”, не може да остане в ареста заради влошено здравословно състояние. От прокуратурата допълниха, че размерът на гаранцията е съобразен с доходите на възрастния човек, който е пенсионер. В сряда около 9 ч. на ул. “Александър Буйнов” водачът предизвикал пътен инцидент, при който тежко пострада шестгодишно дете, като преди това се ударил в още два автомобила.

При спускане по улицата с голям наклон, на която по същото време се извършвали строително-ремонтни работи по канализацията, той не се съобразил със забрана за преминаване и предприел маневра с висока скорост. Потегляйки напред, по непредпазливост ударил стоящия наблизо автомобил, след което прегазил намиращото се там дете и блъснал друг автомобил. Шофьорът не е осъждан и няма криминални прояви. Извършената проверка с техническо средство за употреба на алкохол е дала отрицателен резултат. Обвинен е, че по непредпазливост е причинил тежка телесна повреда на малкия Мартин. Пострадалото дете е в тежко здравословно състояние и се намира за лечение в “Пирогов”. Детето беше транспортирано в болницата в Сандански в тежко състояние и му бе направена операция. Онзи ден то бе прието в “Пирогов”. Момченцето е настанено в реанимацията на лечебното заведение, като състоянието му е стабилно, но тежко, съобщи по-рано доц. Румяна Андонова, началник на Отделението по детска анестезиология в лечебното заведение.
Състоянието на детето към този момент все още остава тежко, то е с опасност за живота. Лекарите от реанимацията в “Пирогов” не се наемат с прогнози за живота на блъснатото дете. “За възрастните шофьори да има определени строги правила. Ако трябва, на изпити да ходят, да преуравняват нещата. След като е бил в такова състояние, защо му позволяват да сяда зад волана? Моля се живо и здраво да ми е внучето. Всичко друго се оправя. Но да ни се възстанови детето”, заяви Елисавета Аврамова, бабата на пострадалото дете. “Плаках като малко дете, когато научих. Момченцето е много жизнено, постоянно си играе. Моля се на Господ да се оправи, само това искам”, заяви местен жител на Сандански, който познава и възрастния човек зад волана на колата. “С жена му заедно сме израснали. Той е свестен човек. Беше инженер, началник в завода”, посочи той. “Момченцето лежеше в локва кръв. Имаше много кръв. Семейството е добро. Майката е много грижовна”. Това заяви за „Нова” и свидетелка на тежкия инцидент. Според очевидци в сряда малко преди 9,00 часа екипи на ВиК в Сандански пристигнали с багер на улица “Александър Буйнов”. Паркирали тежката машина на улицата и поставили сигнализация, че пътят е затворен. Около багера се събрали деца от квартала, за да го разгледат – сред тях и 6-годишният Мартин. Докато се организирали да започват, към екипите на ВиК се приближил възрастен мъж. Той поискал да мине с колата си покрай багера, но му било отказано. Вероятно ядосан, мъжът се качил в автомобила, натиснал газта, проправил си път между багера и паркираните на тротоара коли. Миг по-късно прегазил и детето, разказват очевидци. В момента на инцидента заедно с детето около багера са били още 5-6 деца. Всички те са невредими.