Разкриха кой написа прочувствената реч на Доналд Туск за България

 

„Отечество любезно, как хубаво си ти”. Със стихотворението на Иван Вазов председателят на Европейския съвет започна речта си по време на откриването на българското европредседателство.

Туск не само го беше научил на български, но и беше идеално запознат, че говори от сцената на Народния театър „Иван Вазов”.

Полякът говори около 5 минути на български, без да го е учил преди това. В речта си спомена известни българи и демонстрира познания за българската история – наследници на най-старата държава в Европа, и това, че българите не са губили бойно знаме в битка.

Словото предизвика възторг в залата, пред екраните на телевизорите и в социалните мрежи.

Но кой стои зад речите на  председателя на Европейския съвет? Това всъщност е един ирландец – Хюго Брейди.

Хората, които пишат речите на политиците, често остават в сянка. Името на Хюго Брейди обаче и друг път е попадало в медиите след речи на Туск.

Според „Айриш таймс” Хюго Брейди е от графство Каван, Ирландия. Изданието се заинтересувало от него, след като Туск цитира ирландска поговорка по време на реч за Brexit – „Няма сила без обединение”, съобщава Нова телевизия.

Хюго Брейди е завършил журналистика, има магистратура по икономически науки и диплома по Европейско право. Работил е в Центъра за европейски реформи, а в последните 3 години пише речи за Доналд Туск. Освен това публикува статии в престижни издания като „Гардиън” и „Файненшъл таймс”.