Разследват МБАЛ-Благоевград и ”Пирогов” заедно с още 5 болници за безстопанственост

МБАЛ-Благоевград

 

Започват 7 разследвания за безстопанственост в болници, една от които е “Пирогов”, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Останалите са МБАЛ- Попово, МБАЛ-Бургас, МБАЛ-Благоевград, МБАЛ-Русе, „Д-р Черкезов” във Велико Търново и МБАЛ „Атанас Дафовски” в Кърджали, уточни Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, на който обобщи резултатите от направена проверка на финансовото състояние на болнични заведения.

Около 3 милиона лева са задълженията на Многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Дълговете са натрупани предимно към фирми доставчици на лекарства и консумативи. Директорът на лечебното заведение коментира наскоро, че заради задълженията нямат възможност да увеличават заплатите на персонала, което е пречка за привличането на повече специалисти.

„Разпоредено е разследванията да се водят от Софийската градска прокуратура, за да няма съмнения в безпристрастността, защото на място може да има обвързаности. Данните са за безстопанственост и престъпна дейност от 2010 насам”, добави тя.

Всички тези болници са на ръба на фалита, за тях има сигнали от здравния министър Кирил Ананиев. „Пирогов” е в критично състояние и СГП приоритетно ще работи по този случаи, уточниха от прокуратурата.

Засега обаче от държавното обвинение не съобщават какви щети са нанесени на здравните заведения. Прокуратурата е възложила проверка на МЗ на 329 договора. Тя се прави от агенцията за медицински одит. До момента вече има два междинни доклада, посочи Арнаудова. Окончателният доклад за състоянието на всички болници на страната ще бъде оповестени от Министерство на здравеопазването до края на месец март.

Не се обмисля смяна на директори в 7-те разследвани от прокуратурата болници, тъй като не се е доказала вина, коментира по-късно пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той поясни, че ведомството е подало необходимите данни какви са щетите и прокуратурата ще ги прецени.

„Това е работа на прокуратурата. Когато има такива сигнали, тя е длъжна да действа. Когато докаже съответни резултати, ще се вземат и съответните законодателни и съдебни решения“, каза Ананиев.

Съвместната проверка на прокуратурата, МВР и МЗ започна през декември 2017 г. във всички общински и държавни болници в страната, които получават средства от НЗОК. Тогава Ананиев обяви, че трябва да се анализира дали ефективно се изразходват публичните средства за лечение и да се открие източване на пари. За целта са проверявани всички договори на държавните с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ.

Главният прокурор Сотир Цацаров пък заяви, че проблемът е налице в случаите, в които на територията на общинско или държавно лечебни заведение функционира частна болница, която осъществява идентични, а не различни дейности.

Повдигат обвинение на шефа на Здравната каса в Ловеч

Румяна Арнаудова уточни, че друго дело е образувано в Ловеч, където са направени обиски в кабинета на ръководителя на местната Здравна каса Антонио Маринов, който вчера беше задържан. Щетата за болницата в града е над 20 милиона лева. На 18 септември 2017 г. той е сключил договор с частна болница -Кардиолайф, и така РЗОК е платила близо 1 милион лева. Този договор е незаконен, обясни Арнаудова и се позова на НРД за 2017 година.

Очаква се днес Маринов да бъде обвинен за престъпление по служба. А дали той ще остане в ареста ще реши прокуратурата в града, предаде БТА.