Ралица Агайн подава оставка и обяви: Изпълнила съм професионалните си задължения

Ралица Агайн обяви, че е изпълнила професионалните си задължения.

Средната стойност на загубите на българските потребители, застраховани в „Олимпик“, ще е 200 лв., информира тя

 

Заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн подава оставка от поста. Това съобщи самата тя пред журналисти в кулоарите на парламента, където депутатите заседават извънредно по искане на БСП. Агайн обясни, че смята, че е изпълнила професионалните си задължения.

“Това е морален и емоционален ангажимент към хората. Държа да подчертая, че всички правомощия на Комисията за финансов надзор са приложени и няма никакъв пропуск във възможностите, с които комисията да повлияе на ситуацията”, обясни още тя.

Припомняме, че в понеделник финансовият министър Владислав Горанов обяви, че иска Ралица Агайн да поеме отговорност за състоянието на застрахователния сектор в страната и да напусне заемания от нея пост зам.-председател на КФН, ръководещ управление “Застрахователен надзор”. Причината за тези негови думи бе фалитът на застрахователната компания “Олимпик”. Както е известно, заради фалита на компанията 200 хиляди клиенти останаха преди дни без “Гражданска отговорност”. 9 350 000 лева е стойността на прекратените полици.

“Ако заместник-председателят на Комисията за финансов надзор (КФНЧ) Ралица Агайн иска да запази доброто си име на експерт, трябва да признае свои пропуски и да подаде оставка”, обяви Владислав Горанов.

Средната стойност на загубите на българските потребители, застраховани в „Олимпик“, ще е 200 лв., каза Ралица Агайн по време на извънредното заседание на Народното събрание вчера, предаде агенция „Фокус“.

„Олимпик“ извършва дейност от 2009 г. и до момента Комисията за финансов надзор не е получавала сигнали и жалби за проблеми, свързани с дейността на компанията и с изплащането на обезщетенията. Жалбите за 2010 година са 7, за предните години малко повече. Но всичко това е изключително малко. Жалбите са разгледани и са наложени глоби в размер на общо около 30 хил. лв., което не е значителна сума“, каза още Агайн.

По отношение на средната цена на застраховката тя обясни, че за миналата година е представила информация до и след 11 ноември. „До 11 ноември цената за леки автомобили е 196 лв. при средно за пазара 179 лв. След тази дата цената е била 207 лв. при 196 лв. средна за пазара. Така че не съществува дългосрочен дъмпинг от този застраховател“, обясни тя.

Агайн посочи, че 197 хил. полици бяха прекратени на 17 август. „За хората, които плащат на вноски, просто няма да платят следваща вноска, което намалява загубата. Но за 29 хил. души плащането ще надхвърли 100 лв. и така стойността на средната загуба ще е около 200 лв. Споразумението с Кипър не покрива тези плащания, което ще е загуба за нашите потребители“, обясни тя.