Sunday, June 23, 2024
HomeНовиниСвятРедактор на детска книга с хомо- и транссексуални герои напусна Унгария заради...

Редактор на детска книга с хомо- и транссексуални герои напусна Унгария заради заплахи

Редакторът на детската книга “Приказна страна за всеки”, която се противопоставя на десните хомофоби, напуска родната си Унгария заради продължаващите заплахи, които получава, предаде ДПА. Литературният изследовател и преводач Болдижар Над каза във вторник пред информационния портал 24.hu, че е взел решението си по-рано.

Кампанията срещу неговата книга, както и законът за недопускане на информация за хомосексуалността до младите хора, влязъл в сила предишната седмица, са засилили убеждението му, че в Унгария няма бъдеще за него и спътника му в живота.

В “Приказна страна за всеки” най-популярните приказки са разказани по нов начин от различни автори, като героите в тях произхождат от малцинствата. Сред тях има деца, живеещи в крайна бедност, деца с увреждания, жертви на домашно насилие, хомосексуални и транссексуални. Авторите целят по-голямо приемане на хората в неравностойно положение. Миналата година крайнодесен депутат разкъса книгата пред телевизионните камери. Министър-председателят Виктор Орбан, който е десен националист, тогава изрази подкрепата си за радикалното политическо действие и призова “Оставете децата ни на мира!”. Оттогава зависимите от правителството унгарски медии приравняват хомосексуалността с педофилия. Законът за информацията, който вече е в сила, изглежда също прави такъв паралел. Забранено е по-специално да се издават книги и други информационни продукти за хора под 18 години, които “обрисуват” или “разпространяват” хомосексуалност, транссексуалност или промяна на пола./ dnevnik.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular