Река Струма потече червена

  • РИОСВ-Перник проверява сигнала

 

Водата в река Струма е оцветена в червено на територията на Перник, съобщиха от общината. За замърсяването е подаден сигнал в РИОСВ-Перник. Тя е поискана от кмета на община Перник Станислав Владимиров. В писмо до директора на РИОСВ-Перник той пише, че жители на гр. Перник са сигнализирали за промяна в цвета на водата в река Струма. Владимиров добавя, че цветът на водата при кв. “Хумни дол” и в района на ЦОФ е кафяв, а при кв. “Сини вир”, където замърсяването е най-концентрирано, цветът на водата е оранжев.  Екип от екоинспекцията е започнал проверка по случая, а общината ще информира гражданите за резултатите от проверката.

Това замърсяване на реката е поредното в района на Перник. През лятото на няколко пъти Струма течеше покрита с гъста бяла пяна. Според местни рибари, които доброволно охраняват и почистват язовир “Пчелина”, в продължение на четири месеца реката е текла в различни цветове – червена, жълта, зеленикава, покрита с пяна. Всичко това доведе и до протест миналия месец пред Регионалната инспекция по околна среда и води, която, според тях, не взима никакви мерки. Рибарите символично погребаха реката пред инспекцията.

Преди два дни в Апелативна прокуратура-София е образувано досъдебно производство по жалба на риболовен клуб “Балканка” за замърсяване на яз. „Пчелина” и р. Струма от местния ВЕЦ.

Припомняме, досъдебното производство е за това, че в периода 2017 г. – 2019 г., при експлоатацията на ВЕЦ “Пчелина”, е замърсен или е допуснато замърсяване на участък от р. Струма, след яз. „Пчелина”, чрез привнасяне на химически фактори от преработване на водни количества от язовира.
Назначена е екологична и физико-химическа експертиза. От нея ще стане ясно какъв е видът на замърсяването, предполагаемият механизъм на допускането му, екологичният ефект върху условията за живот на водните екосистеми, както и наличието на настъпили изменения в природните местообитания.