Рекорд! Борис Анзов обра лавровите венци в петричкото село Коларово: Стана цар на ракията и на виното, получи и бронзова награда

23-09-02-66Борис Анзов от петричкото село Коларово постигна своеобразен хеттрик на Трифон Зарезан. На ежегодния фестивал за най-добро вино и ракия, който се проведе за 20-и път до местната казанджийница, той бе отличен с титлите „цар на виното“ и „цар на ракията“. Над 60 участници от с. Коларово, другите села на Подгорието, Петрич и дори от далечния град Елин Пелин предоставиха свои мостри за безспорния хит на празника – конкурса за най-добри вино и ракия.23-09-02-77 Жури, председателствано от Милчо Великов, избра за цар на виното Борис Анзов от село Коларово. Заради отличието той с двете си ръце вдигна царските жезли, удостоверяващи първенството му в двете категории, два лаврови венеца украсиха главата му. Наградите му бяха връчени лично от председателя на Общински съвет – Петрич, Георги Динев и зам.-кмета по хуманитарни дейности Илияна Попова. Освен това Борис Анзов спечели и третото място в конкурса за вино. Така с трите си отличия той удари в земята местните лозари. Кметът Атанас Гошев и съселяните му си обясниха успеха на Боби с това, че като истински ценител той обича да прави вино и ракия, но и обича да ги употребява и знае тънкостите на техния вкус. „При този сняг и студ фактът, че сме тук, показва, че у нас има топлина, която е не толкова от виното и ракията, а от силата на традицията“, подчерта в поздравлението си той.

Баба Мария Митова от село Коларово пък спечели третото място в конкурса за ракия. Това е нейната трета награда в състезанието през годините. Майстор Стоил Ръжданов бе отличен с втора награда за ракията си. Николина Великова получи втора награда в конкурса за вино. Тя запази в тайна рецептата на приготвянето му, но почерпи празнуващите с оригинално приготвени тънки наденички и ликьор „Женска наслада“.

Снимките:

1  Борис Анзов вдигна с двете си ръце царските жезли, удостоверяващи първенството му в двете категории

2 Над 60 участници от с. Коларово, другите села на Подгорието, Петрич и Елин Пелин предоставиха свои мостри за конкурса