Решение на Тръмп да премести от Тел Авив американското посолство може да взриви Близкия изток

„Всичко, което легитимира Ерусалим като столица на Израел, ще погребе мира”, коментира Махмуд Абас

WASHINGTON, DC - JULY 23:  Donald Trump listens at the Trump International Hotel Washington, D.C Groundbreaking Ceremony at Old Post Office on July 23, 2014 in Washington, DC.  (Photo by Paul Morigi/WireImage)

„Когато си президент на Съединените щати, не можеш да действаш на инат и да вземеш едностранно решение по този въпрос. Трябва да се опитаме да създадем условия за мир,” каза Еро.

Палестинският лидер Махмуд Абас коментира в събота, че преместването на посолството ще нанесе тежък удар върху мира в Иразаел.

„Всичко, което легитимира Ерусалим като столица на Израел, ще погребе мира между двете държави“, посочи той при откриването на палестинско посолство във Ватикана.

По неговите думи, подобна стъпка би сложила край на съвместната политика със САЩ и с по-голямата част от международната общност.

Идеята на Тръмп е да премести посолството от Тел Авив и така да признае Йерусалим за израелска столица, независимо от международните възражения.

На среща в Париж днес се събраха представители на 70 страни, които се опитват да съживят израелско-палестинските усилия за мир.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху от своя страна заяви на седмичното заседание на кабинета в Ерусалим днес, че конференцията в Париж е „безсмислена”.

„Трябва да кажа, че тази конференция е сред последните останки от вчерашния свят. Утре нещата ще изглеждат по различен начин, а утре е много близо”, заключи той.