Tuesday, May 28, 2024
HomeРегионБлагоевградРИК-Благоевград си нарани печатите

РИК-Благоевград си нарани печатите

Бусаров: Край на фалшифицирането на документи!

 

Районната избирателна комисия в Благоевград проведе първото си заседание във връзка с провеждането на предстоящите избори „две в едно“ през юни.

Комисията се помещава в сградата на Областната администрация и ще заседава всеки вторник и четвъртък от 18 часа в заседателната зала. Деловодството ѝ ще бъде на третия етаж. Там ще се провеждат дежурствата и ще се приемат документи от кандидатите.

Една от първите дейности на Комисията бе нараняването на печатите.

„Те са три на брой и това нараняване на лицевата част на печатите, с които ще работи РИК, се прави с цел да не могат да се фалшифицират документи. Най-вече това се отнася за удостоверенията на членовете на секционните избирателни комисии и удостоверенията за застъпници. През годините се е случвало хора да се легитимират с удостоверения, издадени не от ОИК или РИК, а от партийните офиси“, коментира председателят на РИК-Благоевград, Мартин Бусаров.

При необходимост да се сравнява образец от печат, вече ще бъде видно дали са използвани оригиналните печати на РИК, поясни Бусаров и допълни, че тази процедура е законово регламентирана и ЦИК е задължила районните комисии по места да я извършат още на първото си заседание.

„Вече сме осигурили възможност, ако някой желае да бъде независим кандидат за депутат в нашето НС, да създаде свой Инициативен комитет и да го регистрира в РИК. Още от понеделник сме осигурили дежурни по предварителен график, които да обработват документите“, посочи председателят на РИК.

Районната избирателна комисия в 17-членна. 40% от състава ѝ за първи път ще участват в организиране на изборен процес.

„Притесняваме се от изборите две в едно, категорично, тъй като освен разширената логистика, ще имаме регистрация на кандидатски листи, листи на застъпници, членове на СИК и две бюлетини в избирателните урни. Трябва да бъдем двойно по-внимателни при обработката на тези книжа“, каза още Бусаров.

Той прикани жителите на 14-те общини да търсят членовете на РИК за всякакви въпроси – по обявените телефони, е-mail или на място.

„Целта е да сме максимално полезни и обективни“, подчерта Мартин Бусаров./Infomreja

 

RELATED ARTICLES

Most Popular