Sunday, June 16, 2024
HomeНовиниСвятРоберт Фицо е в съзнание, стабилизира се след дълга операция

Роберт Фицо е в съзнание, стабилизира се след дълга операция

Синът на задържания стрелец твърди, че баща му няма психични заболявания

Словашкият премиер Роберт Фицо, който вчера беше тежко ранен при опит за убийство, дойде в съзнание след продължила няколко часа операция. Вече няма опасност за живота му, съобщи Ройтерс, като се позовава на министър от правителството.

Министърът на отбраната Роберт Калинак съобщи по-рано, че Фицо е със “сериозна политравма” след няколко огнестрелни рани.

Премиерът беше прострелян от 71-годишен мъж в словашкия миньорски град Хандлова. Според очевидци мъжът е прострелял няколко пъти премиера след изнесено заседание на кабинета, докато той се ръкувал с дошли да го поздравят привърженици.

Според правителството стрелбата е имала политически мотив.

Местни медии съобщиха, че съпругата на стрелеца е била разпитана в полицията. Заподозрян за нападението е 71-годишният Юрай Цинтула, писател и член на Съюза на словашките писатели от град Левице.

Той е роден през 1953 г., бил е охранител в търговски център и законно е притежавал оръжието, с което е извършено нападението. Преди инцидента той е крещял на приближаващия се премиер. Веднага след това проехтели изстрелите.

Синът на заподозрения е дал интервю за Aktuality.sk. Той е останал шокиран от действията на баща си и заяви, че е нямал представа да е планирал покушение. На въпрос какви са политическите възгледи на баща му, той отговори, че не е гласувал за премиер и това е всичко, което знае. Синът отрече също баща му да е страдал от психични заболявания или някога да е говорил за нападение срещу политик, съобщи БТА.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular