Ротаракт клуб с поредна кампания за кръводаряване в Дупница: 34-ма души станаха донори: Д-р Десислава Илиева от Кюстендил: Трудно се намира кръв в района, младите хора избягаха

Хореографът Димитър Шопов бе един от кръводарителите.

“В кръвта ти е да спасяваш животи”, това е мотото на тазгодишната кръводарителска кампания, която започна в Дупница във вторник и ще продължи два дни. За няколко часа в заседателната зала на община Дупница се отбиха десетки хора от града, които дариха кръв. Това е повече от похвално. Особено на  фона на факта, че ежедневно над 600 души в страната се нуждаят от преливане на кръв и тя не стига. Според статистиката у нас едва 25% от кръвта се набавя доброволно.

Д-р Десислава Илиева

Останалите 75% се осигуряват по спешност от близките на нуждаещия се или кръвта е обект на покупко-продажба, което крие рискове. Страната ни е на едно от предпоследните места в Европа по брой кръводарители. И само този, който спешно е търсил кръв за близък, познава ужаса, с който се е сблъскал. Затова инициативата на младежите от Ротаракт клуб-Дупница, организиращи кампанията, заслужават много повече от похвала и благодарности.

„Това е втората кампания за тази година. Целта ни, разбира се, е да помогнем за набавяне на така необходимата кръв не само в нашия град, а и в областта. Дори в цяла България, ако може да бъде полезна, ще бъде страхотно. За четвърта поредна година организираме кръводарителска кампания и постигаме много голям успех. Имаме много голяма подкрепа от нашите съграждани, за което сме им много благодарни.

 

34-ма души дадоха кръв в първия ден от кампанията.

Много сме благодарни и на вас, нашите медии, че ни отразявате, защото благодарение на вас инициативата достига до хората. Кръвта, която се дарява тук, отива в националния трезор за съхранение и може да бъде разпределяна навсякъде. Ако хората желаят кръвта да бъде изпратена за определен човек, например някой дарява кръв и иска тя да е за негов близък, това може да се случи.  Необходимо е само кръводарителят да подаде молба заявление в следващите два или три месеца, след като е кръводарил, за да отиде кръвта на точно определено място”, каза Жан Ильов от  Ротаракт клуб-Дупница. За 5 часа в акцията се включиха 30 души, като други четирима чакаха да дадат кръв. „Около 34-ма ще са кръводарителите днес. Надяваме се на толкова, а ако може и повече, да бъдат и утре. Средно при двудневни акции кръводарителите са 45-50 човека, а когато кампанията е еднодневна – се включват около 30, в рамките на около 6-7 часа, колкото трае акцията”, допълни Жан Ильов.

Увеличава ли се броят на кръводарителите в региона и кръвните центрове все още ли имат дефицит на кръв, попитахме д-р Десислава Илиева от Отделението по трансфузионна хематология в Кюстендил.

Жан Ильов

„Броят на кръводарителите не може да се увеличава, защото населението, което остана на нашата територия, е доста застаряващо. Младите хора се изнасят в големите градове или в чужбина и доста трудно се намира кръв. Това е едно огромно затруднение, което все още страната не може да си признае, но съвсем скоро ще се усетят тези неща. Благодарна съм на Ротари клуб, който организира такава кампания за поредна година, много успешна. Възхищавам се на тези ентусиасти и се радвам, че все още мога да видя хора, които от благородна цел са тук и безвъзмездно даряват кръвта си, за да спасят нечий живот”, посочи д-р Илиева.

Запитана има ли много случаи с фатален край, след като не е намерена кръв, тя каза: „На този въпрос може би ще Ви отговорят по-големите болници в София. В областта няма такова нещо все още. Опитваме се да покриваме, въпреки рестриктивната политика за кръвопреливане, достигаме жизнения минимум и оттам насетне се справяме с медикаментозно подобрение на пациента, а не с още кръвопреливане.”

Десислава Илиева обясни още, че по стари данни отпреди демографската криза най-често срещаната кръвна група е А. Подчерта: „И преди емиграционната криза също най-често разпространената бе А положителна, българската кръвна група, след което беше 0, B+ и т.н. Дарителите също са най-много от А положителна”.

Препоръката на лекарката е хората от региона да даряват кръв не само кампанийно. „Вратите на кръвния център в Кюстендил са отворени, както и тук. Във вашата бивша Военна болница имаме един кабинет с изнесен екип. Той работи от 8 до 12 часа в работни дни. В събота и неделя не е отворен кабинетът”, каза д-р Илиева.