Tuesday, May 28, 2024
HomeНовиниСвятРумънският парламент ограничи ротативките със закон

Румънският парламент ограничи ротативките със закон

Първоначалният амбициозен проект на социалдемократите забраняваше игралните зали във всички населени места

Румънският парламент прие закон, иницииран от Социалдемократическата партия, който предвижда премахване на залите за хазартни игри от населените места с до 15 000 жители население.

Законът беше гласуван вчера в Камарата на депутатите в качеството ѝ на решаващ орган с 243 гласа “за”, 4 “въздържали се”, а двама депутати не са гласували, предаде БТА.

Първоначалният амбициозен проект на социалдемократите забраняваше игралните зали във всички населени места, но след бързо преминаване през парламентарните комисии се стигна до много по-мека форма на закона, при която игралните автомати се премахват само от населените места с под 15 000 жители.

Във формата, одобрена от Сената, проектът предвиждаше залите с игрални автомати да бъдат преместени в периферията на всички градове в Румъния, тоест на най-малко 50 метра от границите на населеното място.

Опозицията от своя страна обвини двете партии от управляващата коалиция – Социалдемократическата и Национално-либералната, че са “отстъпили пред хазартната индустрия”, отбелязва националната румънска информационна агенция Аджерпрес.

“Днес Румъния можеше да се отърве от ротативките. СДП и НЛП обаче казаха “не”. Премиерът Марчел Чолаку трябва да обясни публично защо е отстъпил пред индустрията на ротативките”, написа на страницата си във Фейсбук лидерът на опозиционния Съюз за спасение на Румъния Каталин Друла.

Временният председател на Камарата на депутатите Алфред Симонис от СДП от своя страна посочи, че това е “една първа стъпка, една първа победа срещу индустрията на ротативките, която през следващите дни ще трябва да затвори игралните си зали в над 90% от населените места в Румъния”.

“Въпреки че не е достатъчно, въпреки че има още много за правене, след като този закон влезе в сила, ще бъде по-добре от сега. Сега е “ничия земя”, всеки може да прави каквото си иска и да отваря игрални зали, където и колкото си иска”, каза Симонис.

RELATED ARTICLES

Most Popular