Friday, June 21, 2024
HomeНовиниСвятРусия мести едностранно границата си в Балтийско море за сметка на Литва...

Русия мести едностранно границата си в Балтийско море за сметка на Литва и Финландия

Настоящите географски координати не отговаряли напълно на сегашното географско положение

Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия. Руските власти решиха да разширят териториалните води на страната в Балтийско море в близост до държавната граница с Литва и Финландия, според проектопостановление на правителството, публикувана  на правителствения портал за правни актове.

Според документа, изготвен от Министерството на отбраната, Русия възнамерява да преразгледа границите на териториалните си води в Балтийско море, като обяви за своя част от акваторията в източната част на Финския залив, както и близо до градовете Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област.

На границата с Финландия руското правителствовъзнамерява да коригира координатите в района на островите Яхи, Сомерс, Холандия, Родшер, Мали Тютерс, Вигрунд, както и близо до северния входен нос на река Нарва, следва от приложението към ПМС. На границата с Литва зоната на Куршската коса, районите на нос Таран, носът южно от нос Таран, както и Балтийската коса бяха разгледани.

Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта. Точките са записани „с помощта на дребномащабни морски навигационни карти“ от средата на 20-ти век, се казва в документа.

40-годишното постановление на Министерския съвет на СССР за уреждане на границите в Балтийско море се предлага от Министерството на отбраната да бъде частично „признато за недействащо“.

Финландският външен министър Елина Валтонен, заяви, че Русия трябва

да спазва Конвенцията на ООН по морско право.

„Намерението на руското министерство на отбраната да промени линията на държавната граница в Балтийско море е неочаквано за Финландия“, заяви председателят на комисия по външни работи във финландския парламент Кимо Килюнен.

„Преди всичко трябва да разберем какъв точное проблемът. Може би има места в икономическите райони, които трябва да бъдат преразгледани, а природните условия може да са се променили. Учудващо е, че това става на уведомителен принцип.

Обикновено тези неща се обсъждат и се договарят. Сега се оказваме в малко неочаквано положение“, заяви Килюнен.

„Финландските власти проучват информацията

на руските медии относно определянето на морските зони във Финския залив. Ръководството на страната следи внимателно ситуацията. Русия не е осъществявала контакт с Финландия по този въпрос. Финландия действа както винаги: спокойно и въз основа на факти“, коментира президентът на страната Александър Стуб./ flashnews.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular