Руски спецчасти брутално изтребват бойци на Ислямска държава

Батальонът е съставен от бойци от бившите републики на СССР

Руски спецчасти в Сирия водят мащабна кампания срещу Ислямска държава, съобщи „Русская Весна“. Става въпрос за военния отряд „Туран“. В него членуват бойци от бившите републики на СССР от Средна Азия, Кавказ и Задкавказието. Те бяха разположени край провинцията Хама. След влизането в сила на договора за утвърждаване на зони на деескалация обаче, отрядите са били прехвърлени край Хомс.

Сега тяхната задача основно е да прочистват отделни сирийски райони от присъствието на бойци на Ислямска държава. Бойците от отряда са специализирани в извършването на бързи нападения по неочаквани направления. Твърди се, че групата използва брутални методи срещу терористите. Така вече са нанесени тежки щети на няколко от техните групи. В отряда членуват между 800 и 1200 бойци.

Междувременно „Ислямска държава“ разпространи видеокадри, на които боец на групировката обезглавява руски разузнавач, съобщи „Вашингтон поуст“. Видеото бе публикувано в деня, в който на Червения площад в Москва бяха отбелязани 72 години от победата над нацистите във Втората световна война.

Руският разузнавач е бил заловен от джихадистите в Сирия. Базиран в САЩ сайт за мониторинг разпространи информацията, но към момента все още не е ясно дали е достоверна. Смята се, че мъжът е бил шпионин в редиците на „Ислямска държава“, който е събирал информация за джихадистката групировка и я предавал на руското военно разузнаване.

Руското министерство на отбраната отрече информацията, че руски военнослужещ е бил заловен и екзекутиран, предаде ТАСС. „Всички членове на въоръжените ни сили в Сирия са живи и здрави и изпълняват задачите си в борбата срещу тероризма“, се казва в изявлението на ведомството.