Руснак, осъден за 22 убийства, е обвинен за други 47, гони рекорда на Чикатило

 

06-13-02-popkovИркутският областен съд продължи срока на арест на Михаил Попков от гр. Ангарск, който през 2015 г. е осъден на доживотен затвор за убийствата на 22 жени. Затворникът има и статут на арестант, тъй като тече следствие по нови престъпления, които той е признал. За новото развитие съобщи “Интерфакс”, позовавайки се на прессужбата на областния съд.

Към момента на Попков е предявено обвинение за 47 убийства. Всъщност престъпникът е признал 60 нови убийства според репортер на иркутски вестник, който отразявал съдебното заседание. Но за всяко от тях следователите трябва да съберат и други доказателства, включително издирване на останки, експертизи, следствени експерименти и т.н.

Преди години нашумелият сериен убиец Андрей Чикатило беше осъден за 53 доказани убийства, докато самият той беше признал 56, припомня “Интерфакс”.

През януари 2015 г. Иркутският областен съд призна 50-годишния Попков за виновен за убийството на 22 жени и го осъди на доживотно лишаване от свобода при особено строг режим. Първите си престъпления бившият милиционер извършил през 1994-2000 г. В този период вечер и нощем в Ангарск започнали да изчезват жени на възраст от 17 до 38 години, а по-късно телата им със следи от сексуално насилие били откривани в три района на Иркутска област – в гори, гробища, крайпътни канавки. До няколко тела били открити следи от гуми, типични за автомобил “Нива”, поради което били проверени всички собственици на коли от тази марка. Така следствието се доближило до Попков, който до 1998 г. работел като оперативен дежурен в Областното управление на вътрешните работи в Ангарск. Арестували го на 23 юни 2012 г. във Владивосток, където отишъл да купи нова кола. В следствения арест, когато делото за 22-те жени вече се гледало в съда, той написал още над 20 самопризнания. А на съседите си по килия се хвалил, че вече има почти толкова жертви, колкото Чикатило.

Престъпникът твърдял, че убивал само жени, водещи развратен живот. Това е лъжа, тъй като той примамвал в колата си всички срещнати девойки, които се прибирали по-късно. А поне три от престъпленията извършил, докато е на дежурство и със служебен автомобил.

 

снимка

Махаил Попков e сериен убиец, известен като Ангарския маниак