Рухна митът, че Корнелия Нинова не реди кабинета на Румен Радев

b-durakiev-1
Проф. Дуранкев благодари на лидера на БСП и на Румен Гечев, които го подкрепяли при обсъжданията
От публичен пост на стената на проф. Боян Дуранкев във Фейсбук лъсна истината, че Корнелия Нинова активно участва в реденето на служебния кабинет. Въпреки упоритото отричане от нейна страна, че нито тя, нито който и да е от БСП се меси на президента Радев в избора му, пише vevesti.bg.

Проф. Дуранкев бе един от вариантите за служебен премиер и след като вчера президентът избра да назначи проф. Огнян Герджиков, проф. Дуранкев благодари на всички, които са го подкрепяли. „за участие в служебното правителство”.

„Благодаря на всички, които по един или друг начин ме подкрепяха по време на обсъжданията. Чувствам се много задължен за добрите думи на г-жа Нинова и проф. Гечев, казани за мен, както и за подкрепата”, пише икономистът и без да иска с любезността си издаде истината – че Нинова и ръководството на БСП активно участват в подбора на правителството.

Според информация от ”Позитано” 20 този пост разтърсил червените редици, тъй като стратегията им за отдалеченост от екипа на Радев рухнала. Нещо повече – благодарностите на проф. Дуранкев вкарват Корнелия Нинова в режим на обяснения като каква го е подкрепяла и защо се прави на умряла лисица пред медиите. И за кого още е лобирала, разбира се.

В коментар за благодарностите на професора депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова пише: Г-жа Лъжа не ме изненадва, че отново излъга, но Стефан Данаилов тази сутрин се заричаше, че БСП не участва…

/точка 3 от благодарностите/

Професоре, или отново те използваха, както оня път когато се вози на трамвая на Станишев, или просто си като тях!
Жалко, наистина!”

b-durakiev-2

Публикуваме пълния текст на поста на проф. Боян Дуранкев, който разбули истината за идеолозите на служебния кабинет:

Благодарности и изводи за новия служебен кабинет

Бих желал да благодаря на онези, които ме подкрепиха за участие в служебното правителство:

1. Благодаря на тези, които ме номинираха пред новия президент.

2. Благодаря на г-н президента и неговия екип, че са разглеждали и отстоявали моята номинация.

3. Благодаря на всички, които по един или друг начин ме подкрепяха по време на обсъжданията. Чувствам се много задължен за добрите думи на г-жа Нинова и проф. Гечев, казани за мен, както и за подкрепата.

4. Благодаря на всички български граждани, които – след толкова изпитания по време на нескончаемия „преход“ – все още вярват че предстои добрата промяна да се случи.

5. Благодаря и на колегите си от чужбина, които не престанаха да звънят или пишат с идеи и предложения до последния момент. Специална благодарност на проф. Димитър Иванов!

Съзнавам че ситуацията в България е толкова сложна и объркана, нестабилна и рискова, че на новия президент г-н Румен Радев няма да му е леко да носи огромната отговорност върху собствените си плещи. Що се отнася до мен, той може да разчита на безрезервната ми, честната ми и професионалната ми подкрепа. И не само на мен – в нашата страна все още има български граждани, които не тълкуват че страната ни е безгласна буква, записана в чужди централи. И които ще отстояват националните интереси и култура.

Има много сериозни индикации че г-н Радев е началото на промяната. Затова ще помоля моите приятели и колеги да не престават да се борят за „чистата и святата“ майка България. Но една лястовичка пролет не прави, пролетта е още много, много далече.

Новият служебен кабинет не трябва да забравя че няма пред кого да се отчита – на вождове и на политически партии. Но ходовете му ще бъдат гледани не под лупа, а под електронен микроскоп. Защото кабинетът е избран и назначен от президента, а президентът е изборът на народа. И защото служебният кабинет в някои отношения е компромисен. Част от хората в него идват от времена и политически организации, които оставиха впечатления на по-тежки или по-леки зависимости, Дано те са останали в миналото.

Не е вярно че служебният кабинет няма почти никакви важни функции.

Даже нещо повече, той има ангажимент не само да направи одит на предходното правителство, не само да очертае перспективите пред следващото правителство, но и да започне с най-важното: отсичането на главите на ламята, наречена политическа корупция. Ако поеме тези задачи, може да разчита на всеобща подкрепа.

Пожелавам му успех!