Самоковци си облизаха пръстите с рачника на Андре Токев

  • Първото „Шоу на готвачите” популяризира ползването на рибни продукти

  • Нелко Йорданов забърка вкусен и лесен  специалитет от черноморски миди

Прекрасно забавление за малки и големи и още по-прекрасни вкуснотии поднесоха от “Шоуто на готвачите” в Самоков. Местната инициативна рибарска група в града за първи път организира фестивал, свързан с утвърждаване на културата по отношение на консумацията на риба и рибни продукти и популяризиране на кулинарните възможности за приготвяне на рибни ястия. Кулинарният фестивал се проведе при голям интерес в парк „Туристическата градина” – Самоков.

Събитието беше открито от кмета Владимир Георгиев и заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев. “Пожелах „Шоу на готвачите” да стане традиция, а съвсем скоро местните хора да могат да започнат и Празник на самоковския рачник.

С шеф Андре Токев също поговорихме за ролята на местните храни и потенциала, който те имат и който може да направи България търсена дестинация. Поканих го в МЗХГ да обсъдим темата”, коментира Събев.

Водещи на фестивала „Шоуто на готвачите“ бяха Михаил Дюзев и Иво Райчев от „Дарик кафе“, а специален гост на събитието беше Masterchef Андре Токев.

„Шоуто на готвачите“ включваше представяне на традиционни рибни ястия от бяла риба, речни раци, шаран и др., приготвени на барбекю от местни рибни готвачи от ресторантьорския бранш на територията на МИРГ „Самоков“. Също така бяха представени рибни продукти от Йордан Дончев.

Участие в „Шоуто на готвачите“ взе и екипът на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“, който представи вкусен и лесен за приготвяне специалитет от черноморски мидиНелко Йорданов, изпълнителен директор на МИРГ “Шабла-Каварна-Балчик”, разясни, че мидите, които всички гости на “Шоуто на готвачите” имаха възможност да дегустират, са на най-известното стопанство в Каварна.

През цялото време на представянето на местни рибни ястия Masterchef Андрей Токев контролираше изпълнението на рибните рецепти и коментираше вкусовите качества на отделните видове риби, представени по време на “Шоуто на готвачите”.

Гостите споделиха, че са останали зашеметени от вкуса на рачника и рибената чорба, които са опитали на фестивала в Самоков.
Водещият Михаил Дюзев пък сподели: “Да опиташ за първи път “рачник” с шеф Токев, е безценно! Празникът на готвачите и рибата в Самоков беше също за първи път. Отсега чакаме с нетърпение следващия. А за рецептата питайте майстор Соте!”.

Фестивалът цели да представи прекрасните възможности за приготвяне на рибни ястия от сладководни риби и речни раци.
Чрез инициативата бяха представени възможностите, които предоставя Програмата за морско дело и рибарство. Също така насърчихме използването на риба и рибни продукти в местния ресторантьорски бранш”, казаха организаторите.