САЩ зашлевиха Турция: Няма да преговарят с Ердоган

Администрацията на Доналд Тръмп отхвърли предложение на Турция, свързано с освобождаването на пастора Андрю Брънсън, съобщи „Дейли мейл“, позовавайки се на местните медии.

Заради задържането на пастора, обвинен от турските власти в терористична дейност, се стигна до ескалиране на напрежението между Анкара и Вашингтон. Турската лира се срина заради кризата, а Анкара обвини външни сили в опит да дестабилизират страната.

Съединените американски щати насочиха мерника към турската банка „Халкбанк“, която е застрашена от тежки икономически санкции. Вашингтон се аргументира с подкрепата на банката към Иран да заобиколят американските санкции. Турция е предложила да освободи пастора, като в замяна е поискала САЩ да не налагат глоби на банката. Американците са отказали.

От САЩ са дали да се разбере, че няма да седнат на масата за икономически преговори, докато пасторът не бъде освободен от затвора. „Истински натовски съюзник не би арестувал въобще Брънсън“, заяви анонимен източник от Вашингтон. САЩ вдигнаха митата за внос на алуминий и стомана от Турция, което нанесе сериозен икономически удар на южната ни съседка.