Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниСвятСАЩ  помага на Украйна колкото ЕС

САЩ  помага на Украйна колкото ЕС

САЩ, Полша и Германия наливат най-много оръжия

Кой подкрепя Украйна, с колко пари и колко оръжия? Данните на икономическите изследователи в Кил показват: САЩ остават най-големият настоящ поддръжник на Украйна, а взети заедно, вноските на страните от ЕС в момента са равни на помощта от САЩ, съобщава “Цайт”.
Според последните изчисления на Института за световна икономика в Кил (IfW), САЩ остават най-големият настоящ поддръжник на Украйна с еквивалента на 10,3 милиарда евро от началото на войната и вече обявиха следващото значително увеличение на ангажимента си, допълнителните 33 милиарда долара, които президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще бъдат предоставени на Украйна, все още не са взети под внимание. Всички държави от ЕС заедно, включително средствата, обещани от институциите на ЕС и Европейската инвестиционна банка, вече възлизат на 12,8 милиарда евро. С пряка подкрепа в размер на 1,8 милиарда евро Германия се нарежда на пето място сред страните донори след Полша, Великобритания и Канада (без да се вземат предвид средствата, обещани непряко чрез ЕС, тъй като тук има риск от многократно отчитане).
Според данните за предоставената военна помощ САЩ отново са на първо място, следвани от Полша, Германия на трето място, а след нея Великобритания и Канада. По отношение на икономическото производство Естония е най-големият поддръжник на Украйна, следвана от Литва и Полша./БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular