Saturday, July 27, 2024
HomeОживлениеСв. Георги донесе "златото" на 13-годишен художник от Сандански в Събора на...

Св. Георги донесе “златото” на 13-годишен художник от Сандански в Събора на овцевъдите

13-годишният Боян Бакалов от Сандански спечели първа награда в конкурса “Заблеяло ми агънце”, раздел “Нарисувай…” с тематика за Гергьовден и овцевъдството.

Арт надпреварата се проведе в рамките на традиционния събор, организиран от Сдружение на овцевъдите в България, а Боян стана победител във възрастова група 12-16 години. Той е участник в групите по изобразително изкуство към ЦПЛР-Сандански, с преподавател Елена Каменарова. Картината “Традицията на Гергьовден в нашия край” е резултат от двумесечна подготовка, проучване, идейна разработка, скициране, изучаване на нови техники, свързани с иконографията, позлатяване, изграждане на обем и осветление, по време на редовния график с неговия учител Елена Каменарова.

“Картината отразява наблюдаваната от младия художник местна традиция, а детайлизацията на елементите, характерни за Гергьовден в района на Сандански, е впечатляваща за всеки професионален художник, публиката и журито, което е избрало рисунката сред повече от 150 други от цялата страна. С огромно трудолюбие Боян усвои необходимото за реализация на своята идея”, разказаха от Центъра за подкрепа за личностното развитие в Сандански.

В конкурса взе участие и лауреатът от няколко национални конкурса през тази година 8-годишната Дария Манчева с картината “Красиво агънце с розова панделка”.

RELATED ARTICLES

Most Popular