Saturday, July 27, 2024
HomeАктуално от днесСдружение „Рила обединени за доброто” ще помага на болни и нуждаещи се...

Сдружение „Рила обединени за доброто” ще помага на болни и нуждаещи се от Дупнишко и региона

Сдружение с нестопанска цел „Рила обединени за доброто” учредиха в Дупница представители на бизнеса, политици, бивши и настоящи кметове от региона, общински съветници, лекари, общественици и граждани.


Двигател на инициативата, която ще подпомага болни и нуждаещи се от лечение и скъпоструващи операции в страната и чужбина е Ивайло Проданов, който през годините е участвал и подпомагал реализирането на редица благотворителни кампании.


„Целта ни е да създадем сдружение, което да подпомага болни-възрастни и деца, които се нуждаят скъпоструващи операции.Идеята се породи, с желанието ни да се канализира тази енергия и да се създаде някакъв ред, така че да се случват нещата по-бързо и по-лесно за хората в нужда” , каза Ивайло Проданов.

Изпълнителният директор на „Рила спорт” сподели, че на представянето на сдружението присъстват хора, които и в момента се нуждаят от помощ. В залата бяха Ваня Белчинска от Сапарева баня, Цвети Гущерова от село Яхиново заедно с майка си и Кристина от село Бистрица, също със своята майка.

Председател на сдружение „Рила обединени за доброто” е общинският съветник от „Народен съюз” Ася Давкова. В него влизат още съветникът от „ Глас народен” Георги Градевски и представителите на бизнеса Божидар Сотиров, Ангел Владимиров и Красимир Караиванов. За реализиране на добрите каузи ще работят безвъзмездно още Махаила Баева и д-р Кирил Николов.

Стана ясно, че сдружението е получило своята съдебна регистрация през месец април 2024 год. Информацията за настоящите и бъдещите кампании ще бъде общодостъпна, чрез активна фейсбук страница.

Целите на сдружението ще бъдат реализирани чрез различни обществени инициативи и дарителски акции.

„Целта е да се осигури един гарантиран ресурс, за да се реагира при необходимост и спешност.Прозрачността ще бъде основен принцип, а при всички кампании ще даваме отчетност”, категорична бе председателката на сдружението Ася Давкова.

Своята благодарност за помощта в трудните моменти изказаха Михаила Баева, която наскоро загуби своя съпруг- волейболистът Бранимир.Тя изрази своята признателност към Проданов и всички граждани, които са помагали на семейството в неравната битка с коварната болест.


В залата присъства и д-р Кирил Николов, който върна лентата преди 21 години, когато цяла Дупница се обедини зад каузата за събирането на средства в помощ на неговия син Пламен. Тримесечният тогава Пламен се нуждаеше от чернодробна трансплантация.


„Моят син, който сега е 2 курс в Техническия университет бе най-малкият трансплантиран български гражданин.И това стана благодарение на всички хора от Дупница, които в рамките на дни успяха да съберат цялата необходима сума.Нашият град бе първия, който даде пример за другите хора в България”,сподели д-р Николов.

Зад новото сдружение в Дупница застава и внукът на проф. Драган Бобев –Филип Пейчев.


„Дядо ми посвети целия си живот на каузата да помага.Над 30 год. той ръководи Детската онкохематологична болница. За съжаление след оттеглянето му болницата се неглижира, но днес тя се ръководи от неговата най-добра ученичка Боряна Аврамова.Можете да разчитате на пълното ми съдействие, като се надявам нуждаещите се в Дупнишко да бъдат все по-малко”, сподели внукът на проф.Драган Бобев.

Успех на инициативата пожелаха доброволката Виктория Исталиянова и кметът на Дупница Първан Дангов.


„Очевидно вършим работата на държавата, но когато доброто и злото се балансират, то обществото върви напред. Ще се включим с целия потенциал на общинската администрация. Искрено се надявам на по-малко такива кампании. По-малко хора да се борят с бездушната държавна администрация, защото когато се борим с една болест, то ние се борим с времето и подобни инициативи ще помогнат на семействата и нуждаещите се в надпреварата с времето за живот”, сподели градоначалникът Първан Дангов.

RELATED ARTICLES

Most Popular