Седмица на четенето в пернишката библиотека

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Регионална библиотека „Светослав Минков” посрещна ученици от различни класове и училища в Седмицата на четенето, която  се провежда от 7 до 12 декември по инициатива на МОН.
В началото на седмицата библиотекарите четоха приказки на децата от ДГ „Миньорче”. Приказката за Рождество Христово се хареса на малчуганите от подготвителните групи в детското заведение.
Третокласници от ОУ „Св. Иван Рилски” пък дойдоха на следващия ден в библиотеката и слушаха специалната презентация, подготвена от библиотекарите, в която имаше интересни и любопитни факти за най-популярните автори на приказки като Шарл Перо, Ханс Кристиян Андерсен, Братя Грим  и други. Учениците с интерес разгледаха заемната за възрастни, отдела по краезнание, читалнята, но най-интересно им беше в детския отдел на библиотеката.
„На пътешествие в библиотеката” бяха и ученици от 5-и и 11-и клас от Пето СУ „П. Р. Славейков”. Вчера на разходка в библиотеката бяха и ученици от 8-о ОУ „Кракра Пернишки”, които също видяха мултимедийната презентация „Да четеш е забавно и интересно”.
Утре посещенията на учениците в библиотеката продължават. Този път ще гостуват отново третокласници от ОУ „Св. Иван Рилски”, както и ученици от СУ „Д-р Петър Берон”. Освен това библиотекарите ще четат приказки за Рождество на малчуганите от ДГ „Родолюбче”, а за първи път в детския отдел на библиотеката ще дойдат деца от 9-а ДГ „Калина Малина”.
Националната седмица на четенето, организирана от МОН, е част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Планираните мерки имат за цел преодоляване на причините за ниска грамотност.