Селски кмет на съд за присвоени 2160 лв., дарени за църква

sud

Кметски наместник застава пред съда по обвинение в присвояване на пари, дарени за изграждане на църква в благоевградското с. Българчево. Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу 33-годишния Стоян Ников, кметски наместник на с. Бучино и с. Лисия.
През 2000 г. жителите на с. Българчево, подкрепили инициативата на тогавашния кмет Елена Стойчева и решили да изграждат черква “Св. Димитър”. Избрали черковно настоятелство и открили банкова сметка за дарения. До 2006 г. Стойчева задействала отчуждаването на терен, набавянето на документи, съхранявала в себе си дарените пари. Купени били част от материалите, а тя пазела документите в кметството.
След като през 2007 г. мандатът на Стойчева приключил, работата спряла, тъй като новият кмет нямал желание да продължава.
През 2013 г. постът на кметски наместник на с. Българчево бил зает от Стоян Ников, който решил да продължи строежа на храма. На него Стойчева предала останалите 330 лв., за които той не съставил приемо-предавателен протокол.
Ников се срещнал с представителя на черковното настоятелство, на чието име била открита банкова сметка, като му заявил, че изграждането на храма ще е приоритет на мандата му. Лично го закарал до банка в Благоевград, за да изтеглят пари. С получените 550 лв. обещал да купи материали, като отчете фактурите, но това не се случило.
След няколко седмици, човекът от настоятелството се разболял, а Ников му предложил да го упълномощи да тегли пари от банката. Документът бил съставен и заверен от самия Ников в качеството му на кметски наместник. Още същия ден той изтеглил 600 лв., след това и др. суми.
До края на 2013 г. присвоил общо 2160 лв. дарения.
През 2015 г. Елена Стойчева отново станала кмет и свикала събрание за даренията за черквата. На него Ников се оправдавал, че прехвърлил парите в друга сметка, разходвал ги за съборите, както и че били събрани около 9000 лв., но не представил никакви документи.
Тогава е сезирана Районна прокуратура Ц Благоевград и образувано досъдебно производство, след което е бил внесен в съда обвинителен акт, пише “24 часа”.

Подробности в печатното издание.